четвер, 26 липня 2018 14:30

ЗМІ дізналися, скільки київський бюджет заробляє на аеропорту "Київ"

ЗМІ дізналися, скільки київський бюджет заробляє на аеропорту "Київ"
За останні 8 років пасажиропотік аеропорту "Київ" збільшився в 60 разів і досяг 1,8 млн осіб на рік. Фото: Слово і Діло

Міжнародний аеропорт "Київ", щодо якого НАБУ розслідує кримінальне провадження, щорічно приносить бюджету Києва десятки мільйонів гривень надходжень. Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Старі адмінбудівлі і термінал, що знаходяться в 49-річній оренді у інвестора ТОВ "Майстер-Авіа", приносять місту 7 млн ​​грн на рік. Ще 22 млн грн надходять у вигляді земельного податку. Аеропорт "Київ", розташований за 8 км від центру столиці, платить за землю в кілька разів більше, ніж всі аеропорти країни разом узяті. В цілому з приходом інвестора 2011 року місто отримало більш ніж 300 млн грн податків. Балансоутримувач злітної смуги - комунальне підприємство "Міжнародний аеропорт "Київ" - увійшов до трійки найбільших платників податків столиці. Прибуток приносить побудовані інвестором термінали, зростання числа рейсів і пасажиропотоку, який за останні 8 років збільшився в 60 разів і досяг 1,8 млн осіб на рік. "Оренда аварійного старого майна виявилася для Київради і КП МА "Київ" вигідною операцією. А у інвестора, незважаючи на удаване благополуччя, справи йдуть не кращим чином", - йдеться в матеріалі.

Через кредитне навантаження "Майстер-Авіа" досі працює у збиток. Вкладені в модернізацію аеропорту $50 млн компанія взяла валютним кредитом під 12,5% річних. З цієї суми залишилося виплатити більше половини - $28 млн. Через падіння курсу гривні інвестор втратив 850 млн грн. "При стабільній роботі для досягнення прибутковості може знадобитися ще 2-3 роки", - прогнозують в компанії.

Зараз до фінансових складнощів компанії додався конфлікт з правоохоронними органами. Нагадаємо, 14 червня детективи НАБУ провели в аеропорту 19-годинний озброєний обшук в рамках розслідування кримінальної провадження про можливі порушення. В офіційній заяві "Майстер-Авіа" повідомила, що дії силовиків були невиправданими і привели до блокування діяльності аеропорту. У компанії попередили, що в разі повторного такого обшуку, будуть змушені призупинити обслуговування рейсів.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ дізналися, скільки київський бюджет заробляє на аеропорту "Київ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути