Ексклюзиви
четвер, 13 вересня 2007 07:02

Влада хоче продати "Київміськбуд"

  Вулиця Глибочицька. Місце, де ”Міракс-Україна” почала з весни зводити висотку
Вулиця Глибочицька. Місце, де ”Міракс-Україна” почала з весни зводити висотку

"Київміськбуд" готують до продажу. Усе свідчить, що міська влада хоче продати частку акцій холдингу, яка дотепер де-юре належить міській громаді. Експерти поки що сумніваються, скільки саме акцій виставлять на торги: чи всі 80%, що належать міській громаді, чи — для початку — 30%.

Киянам дотепер невідомі відповіді на багато запитань. Перше — навряд чи надважливе. Невідомо, кому саме має намір міська влада продати вирішальний пакет акцій холдингу та контроль за ним. Найвірогіднішими покупцями вважають російські компанії. Вони ж не підтверджують намірів придбати київський холдинг.

Також невідомо, чи здатна нинішня столична влада продати найкрупнішого київського забудовника відкрито й гласно. Як і те, чи отримає міський бюджет від продажу всю суму.

Нарешті: що буде з цінами на первинному ринку житла після того, як у структурі власності "Київміськбуду" відбудуться зміни?

Чутки про підготовку "Київміськбуду" до продажу вперше з"явилися серед бізнесменів і чиновників у липні. Київрада включила холдинг до списку підприємств, які підлягають приватизації. Далі мерія заявила, що необхідно оцінити вартість усього майна підприємства. Запам"яталася недвозначна заява Леоніда Черновецького, яку він зробив у перші місяці правління Києвом. Новий мер сказав, що через рік-півтора у місті не залишиться жодного комунального підприємства. Усі продадуть.

Попередні акціонери втрачають свій вплив

Депутат Київради від Блоку Черновецького та начальник головного управління комунальної власності мерії Анатолій Чуб нещодавно заявив: холдинг треба оцінити, щоб визначити "справедливу вартість активів компанії, бо в останній час поширилися чутки про зниження їхньої вартості". Міська влада, каже Анатолій Чуб, зможе тоді ефективніше керувати корпоративними правами, що належать громаді. Він заперечує чутки про будь-які переговори щодо продажу активів "Київміськбуду". Говорить, що їх не проводили з жодними компаніями. Чуб уповноважений давати такі заяви. Саме його ввели до наглядової ради "Київміськбуду" відразу після того, як міським головою обрали Черновецького. У холдингу нещодавно відбулася нарада, на якій керівники правління "Київміськбуду" повідомили: вони отримали від мерії вказівку готувати підприємство до продажу.

Називають кількох найвірогідніших претендентів на купівлю холдингу, усі вони — московські. Перша — компанія "Міракс Групп". Під час одноденного візиту до Москви 2006-го Леонід Черновецький зустрічався з керівництвом "Міракса". Відразу ж після цього компанія вийшла на закритий для іноземців міський будівельний ринок. І почала зводити на вул. Глибочицькій 44-поверхову висотку. "Міракс Групп" заснували молоді бізнесмени Сергій Полонський та Артур Кириленко. Очевидно, вони користуються підтримкою російської влади, бо отримують надпривабливі ділянки в найкращих районах Москви. Місцеві журналісти навіть стверджують: завдяки тому, що Полонський сподобався дружині мера Москви Олені Батуриній.

"Міракс" виросла в середині 1990-х із скромної пітерської компанії "Строймонтаж".

Сергій Полонський визнав у інтерв"ю газеті "Ведомости", що заробив стартовий капітал на дешевій праці заробітчан зі східних областей України. Вони з партнером спеціалізувалися на українках-мулярах. Їх саджали в потяги й везли до Петербурга — штукатурити новобудови.

На нещодавніх зборах акціонери "Київміськбуду" змінили статут холдингу, урізавши повноваження голови правління. Тоді президент компанії Володимир Поляченко заявив: "Мер робить усе, щоб компанія втратила самостійність і відійшла до активів самого Черновецького та його команди". Донедавна діючий голова "Київміськбуду" Петро Шилюк стверджує: до виборів ніхто не продаватиме компанії. Мовляв, надто ризиковано з точки зору міської політики. Але київські експерти вважають: саме позачергові вибори й загроза втратити владу підштовхують Черновецького та його команду вирішити долю холдингу якнайшвидше. Так, недавно зять мера й депутат Київради В"ячеслав Супруненко кілька разів робив спроби купити акції автотранспортного підприємства, що входить у холдинг.

Прогнози на тему, як відреагує ринок житла на продаж "Київміськбуду", майже однакові. Аналітики з компанії "Сократ" стверджують: це призведе до стрибка цін на міську нерухомість. Вартість квадратного метра житла в Києві — приблизно $2200 — може видатися покупцеві акцій холдингу надто низькою порівняно з московською— близько $4000.

Поки що міська влада добивається контролю над холдингом за доволі цинічною схемою. У компаніях, що входять до нього, проводять додаткову емісію акцій, у результаті чого попередні акціонери втрачають свій вплив. Додатково ж випущені акції акумулюють у структурах, наближених до столичної влади, про що неодноразово повідомляли.

Холдинг коштує півтора мільярда доларів

За оцінкою начальника аналітичного відділу компанії "Pro-Consulting" Олександра Соколова, мінімальна вартість "Київміськбуду" — від $1,6 млрд до $1,9 млрд. Ринкова ж вартість підприємства може бути в кілька разів вищою.
А мінімальна вартість 80% пакета акцій підприємства, що належать територіальній громаді, він оцінює в $1,3–1,5 млрд.
Нині до ХК "Київміськбуд" входять 98 компаній: 6 дочірніх, 35 відкритих акціонерних товариств, 4 товариства з обмеженою відповідальністю та 53 асоційованих членів. Холдингу на сьогодні належить близько 30% акцій цих підприємств, решта перебуває в руках менеджерів цих компаній. Половина решти акцій, як оцінюють експерти, розділені між дочірніми підприємствами, якими володіють і управляють керівники "Київміськбуду". Отримати місту свої 80% акцій вкрай важко.

Зараз ви читаєте новину «Влада хоче продати "Київміськбуд"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути