Ексклюзиви
субота, 17 червня 2017 21:40

Від коней до транспорту з комп'ютерами - 33 трамваї взяли участь у грандіозному параді
20

Парад трамваїв у Києві
Фото: Сергій Сатростенко
Парад трамваїв у Києві
Парад трамваїв у Києві
Парад трамваїв у Києві
Парад трамваїв у Києві

Сьогодні у Києві провели парад трамваїв. У ньому взяло учать більше трьох десятків одиниць електротранспорту. Перед стартом всю техніку зібрали на Контрактовій площі о 10:00. Там поставили сцену.

Автор: Сергій Сатростенко
  Парад трамваїв у Києві
Парад трамваїв у Києві

"Проводимо цей захід у честь 125-річчя від запуску першого трамваю в Києві. Цей рік для столичного електротранспорту став особливим. Бо запустили декілька трамваїв нового типу", - говорить порталуGazeta.ua директор реставраційного центру КП "Київпастранс" Роман Щипков.

Найстарішим рельсовим міським транспортом на заході була конка – трамвайний вагон із впряженими кіньми. Такий використовували у Києві в кінці 19 століття – з 1891 року. Також був трамвай із однією фарою спереду. Він працював на початку 20 століття у Києві. Крім цього представили спец трамваї для обслуговування рухомого складу та рельсових шляхів. Мов нові, виглядали відреставровані чехословацькі трамваї Т3. Їх робили на заводі "Татра" й використовують у Києві із 1964 року. З нових моделей були українські "Електрони", польські Pesa та низькопілогові K2R. Останні вироблені у Києві, їх використовують із 2013 року.

Автор: Сергій Сатростенко
  Парад трамваїв у Києві
Парад трамваїв у Києві

"Всього ми зібрали 33 трамваї. Вперше проводимо такий захід не на Оболоні, а в центральній частині Києва. Це дуже символічно, бо у центрі нашої столиці електротранспорт завжди відігравав важливе місце. Та й більше людей змогло побачити таку кількість різноманітної техніки на одному майданчику", - каже Роман Щипков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 56-річний ЛАЗ витримав пробіг у тисячу кілометрів

Окрім трамваїв на заході виставили в ряд старовинні автобуси ЛАЗ і ЗІС. ЗІС-155 – єдиний відновлений в Україні. Цю модель випускали із 1949 по 1957 рік. Після Другої Світової війни – це був єдиний масовий автобус Радянського Союзу. За 8 років виробництва таких випустили 21 тис. Біля нього - ЛАЗ-697М "Турист" 1973 року випуску. Збереглося таких три. Лише цей – в оригінальному стані. Він має пробіг – до тисячі кілометрів. Неподалік - ЛАЗ-695 1961 року випуску. Перший радянський автобус, у якому двигун встановили позаду.

Автор: Володимир Мукан
  Парад трамваїв у Києві
Парад трамваїв у Києві

Із старовинних автомобілів - Мercedes-Benz w170 1930-х, Mercedes-Benz w116 1970-х років, Ford Granada 1970-х, таких лишилося дуже мало у робочому стані в Україні.

Минулого тижня пройшов Ретрофест у Кам'янці-Подільському. Туди з'їхалися десятки раритетних автомобілів зі всієї України.

Зараз ви читаєте новину «Від коней до транспорту з комп'ютерами - 33 трамваї взяли участь у грандіозному параді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути