пʼятниця, 12 жовтня 2007 07:04

У центрі закривають останню перукарню

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  У перукарні ”Орфей” на Хмельницького три тижні стрижуть лише ножицями
У перукарні ”Орфей” на Хмельницького три тижні стрижуть лише ножицями

Початок і завершення робочого дня в перукарні "Орфей" на вул. Богдана Хмельницького, 4 (центр) тепер повністю залежить від осіннього київського сонця.

Перукарню відчиняють опівдні. Останніх клієнтів намагаються постригти до 16.00, доки сонце не почне сідати. А потім перепрошують, зачиняють двері й розходяться.

Уже три тижні, як в "Орфеї" нема електрики. Світло відключило сусіднє Міністерство вугільної промисловості. Перукарня орендує в нього приміщення з 1952-го року. Тепер вуглярі відмовилися продовжувати оренду.

Працівники "Орфея" стверджують: їхній заклад хочуть закрити.

— Остання орендна угода в нас була заключена на невизначений термін. Тому міністерство може нас закрити, коли лише захоче. Незважаючи на те, що ми справно платимо за комунальні послуги, 24 вересня нам відрізали світло, виганяють із приміщення. Ми подали скаргу до Арбітражного суду, але справу поки що не розглядають, — розповідає "ГПУ" перукарка Любов Узікова, 59 років. Жінка боїться втратити роботу. Має чоловіка-інваліда першої групи, йому треба постійно купувати дорогі ліки.

До того, як зникло світло, в "Орфеї" працювали 13 осіб, із них десятеро — перукарі. Тепер залишилося лише двоє майстрів. Працівниця "Орфея" Олена Черкаська отримала цього року Кубок Києва з перукарського мистецтва.

Площа перукарні — 50 кв. м. Усередині чисто й затишно: долівка обкладена кахлем, бежеві стіни, багато квітів.

— У нас постійно стрижуться депутати Київради й Верховної Ради. Нещодавно заходив комуніст Олександр Голуб. Але ми не знаємо імен більшості, лише бачимо їх у телевізорі. Тому зараз не маємо навіть кому пожалітися, — бідкається Узікова.

Раніше перукарня за півдня обслуговувала по 15 клієнтів. Тепер, буває, за день сюди заходить усього 2–3. Ті, хто приходить зранку або після 16.00, бачать зачинені двері, розвертаються і йдуть.

Перукарі писали листа до Міністерства вугільної промисловості, в якому запитували про причини відключення світла. З міністерства відповіли, що електрики нема тимчасово, на час ремонтних робіт. Відтоді минуло три тижні, однак електрики нема.

Жіноче відділення "Орфея" закрили ще 13 серпня. Того дня до перукарні прийшли четверо представників Шевченківського району. Вони вигнали перукарів із зали, а двері забили дерев"яними дошками.

Перукарня "Орфей" — чи не остання в центрі міста. Вона розташована поміж ЦУМом і станцією метро Театральна. Однак чоловіча стрижка коштує там усього 35 грн.

Зараз ви читаєте новину «У центрі закривають останню перукарню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути