пʼятниця, 26 жовтня 2007 17:48

Учнівські сніданки й обіди поменшають

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Учні загальноосвітньої школи №10 на Подолі (вул. Костянтинівська, 37) їдять запіканку з сиром на обід. Вага учнівських сніданків і обідів у цій школі не зменшилась
Учні загальноосвітньої школи №10 на Подолі (вул. Костянтинівська, 37) їдять запіканку з сиром на обід. Вага учнівських сніданків і обідів у цій школі не зменшилась

Віднедавна київські школярі та їхні батьки почали нарікати, що м"яса в шкільних котлетах стало менше. Те саме кажуть про кількість свіжих овочів у салатах.

Кореспонденти "ГПУ" зателефонували до більш як 10 шкіл міста. У більшості навчальних закладів нас запевнили: порції залишилися такими, як і раніше. У декількох припустили, що вага обідів справді зменшиться. Пояснили це тим, що протягом півріччя ціни на продукти підвищилися удвічі. А кошти, закладені в місцевих бюджетах на обіди, обраховували й затверджували в січні. Тому, мовляв, грошей не вистачає.

Перша страва для учнів школи N35 на вул. Гната Юри (Борщагівка) важить уже не 250 г, як раніше, а 200. Котлета теж стала легшою на 50 г.

Головний кухар розповідає, що адміністрація мусила зменшити порції, "як і в більшості навчальних закладів міста".

— Бо ми мусимо хоч якось пристосовуватися до підвищення цін на продукти. Наприклад, 100-грамову порцію творожників "урізали" й зменшили на 10 грамів. Інакше ніяк не вийдемо на кінцеву ціну шкільного обіду на одного учня — 3 гривні 20 копійок. Так само й котлети вимушено робимо меншими, — розповідає "ГПУ" Ольга, шеф-кухар школи N35.

Зменшувати учнівський обід не можна, вважає директор школи N148 у Дніпровському районі Богдан Шийко.

— Дитина має отримувати необхідну кількість калорій щодня, — говорить Богдан Олексійович. — У нас закупівля продуктів іде централізовано на всі районні школи. Зі збільшенням цін вартість шкільних обідів та сніданків підвищили, але порції не зменшили.

— У березні сніданки для учнів із 1-го по 11-й класи коштували в нас 2,50 грн, а тепер — 2,75. Обіди для учнів із 1-го по 4-й клас були в березні по 3,60, а зараз — до чотирьох, для 5–11-х класів — зросли з 4,60 до 5,06 гривні. Безплатно харчуються інваліди, малозабезпечені, сироти, — розказує директор школи.

У понеділок на обід у школі N148 дітям давали гороховий суп, макарони з двома сосисками, буряковий салат, пів"яблука та склянку соку.

У комбінаті шкільного харчування Дніпровського району ЗАТ "Юність" кажуть, що не встигають за ринковими цінами. За яловичину, яка ще в січні коштувала 9 грн/кг, постачальники тепер правлять 23, а за олію замість 5 грн — 8.

Треба переглянути бюджет

Секретар комісії Київради з питань освіти Олександр Гребельник пропонує терміново провести відкрите засідання цієї комісії, аби виробити проект рішення щодо дитячого харчування в Києві.
— Зрозуміло, що необхідно переглядати бюджетні показники витрат на шкільне харчування, враховуючи нинішнє зростання цін та інфляцію, — стверджує депутат Київради.

Зараз ви читаєте новину «Учнівські сніданки й обіди поменшають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути