вівторок, 17 липня 2007 17:26

У підземній в"язниці НКВС прокладають труби

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  2004 року директор музею ”Київська фортеця” В’ячеслав Кулінич показав тунелі підземної в’язниці НКВС кільком києвознавцям. Зараз працівники музею не можуть досліджувати історичну пам’ятку, бо вхід до неї опинився за будівельним парканом Київського націона
2004 року директор музею ”Київська фортеця” В’ячеслав Кулінич показав тунелі підземної в’язниці НКВС кільком києвознавцям. Зараз працівники музею не можуть досліджувати історичну пам’ятку, бо вхід до неї опинився за будівельним парканом Київського націона

Колишню підземну в"язницю НКВС на Печерську працівники історико-архітектурного музею "Київська фортеця" почали вивчати три роки тому. Планували згодом показувати її відвідувачам музею. Однак зараз історики не можуть досліджувати об"єкт. Над ним розгорнули будівництво одразу двох споруд, а в тунелях колишньої тюрми забудовники прокладають інженерні комунікації.

На перехресті вулиць Івана Кудрі, Чегорина і Перспективи — залишки Васильківського оборонного укріплення XVIII століття. Це кілька невисоких горбів, порослих травою. З обох боків їх ведуться будівні роботи. На Лесі Українки зводять житло,  на  Щорса — навчальні корпуси і гуртожитки  Київського національного університету культури і мистецтв, ректором якого є М. Поплавський.

Перед парканом останнього висить щит ВАТ "Південзахідбуд". До входу в тюрму не потрапиш — він за огорожею.

— В яку в"язницю? Зараз потрапите в іншу, — кричить охоронець.

— Є там щось таке, — погоджується розповісти його колега. — На дверях решітка, на ній — колодка. Сюди нікого не пускають без дозволу ректора Михайла Поплавського. Уночі випускаємо собак. Раніше тут проводили якісь дослідження, але я про них нічого не знаю.

Жодних документів про тюрму не збереглося. Її тунелі мають довжину 4 км. Розташовані на глибині 8 м, каже директор музею "Київська фортеця" В"ячеслав Кулінич, 57 років.

— Там мордували ув"язнених, — розповідає директор музею. — У підземеллі ми знайшли черепи і дві цистерни. Там, хто його знає, але думаємо, що в них розчиняли тіла покійників.

Під землею також знайшли металеву трубу діаметром понад метр, до неї був прикріплений канат. Припускають, що її використовували для тортур. З"ясувати більше музейники не змогли. Відколи почалося будівництво, їх у в"язницю перестали пускати.

— Поплавського просив, щоб він не забудовував історичну пам"ятку, а він каже, що про студентів дбає, — бідкається Кулінич.

Проректор КНУКіМ 61-річна Валентина Медведєва звинуватила директора музею у брехні.

— Ніякої в"язниці там немає. Кулінич все вигадує і президента дезінформує, — каже проректор. — У нас всі документи є, в тому числі від служби охорони пам"яток. Нам 10 тисяч студентів треба десь вчити. Будуємо для них на Щорса навчальні корпуси і гуртожиток.

3 травня 2007 року Віктор Ющенко надав музею "Київська фортеця " статус національного. Згідно з його указом, до 1 листопада Кабмін має повернути всі історичні об"єкти на баланс музею. Проте "Київську фортецю" продовжують забудовувати.

Зараз ви читаєте новину «У підземній в"язниці НКВС прокладають труби ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути