вівторок, 19 березня 2013 20:29

У київського пенсіонера банк вимагає 300 тисяч гривень

У київського пенсіонера банк вимагає 300 тисяч гривень
Фото: mymoneymmm.com

Один з найбільших українських банків зобов'язав киянина Миколу Конюшенка виплатити борг у сумі 300 тисяч гривень. Пенсіонер програв суд першої інстанції. Крім того, у суді визнали, що борг виник з вини банківського працівника.

"Я спочатку вирішив, що мене з кимось переплутали. Зараз впевнений, що це все не випадково і я став жертвою банківської афери. 16 лютого 2009 у Грузії через банкомати мною було виконано 47 операцій по зняттю грошових коштів. На особистому рахунку залишився залишок - це 11 тисяч гривень. З тих пір карткою не користувався", - розповів Микола Конюшенко.

Чоловік мав у банку дебетову картку.

"Через півтора місяця мені надали роздруківку, що при виконанні цих операцій на моєму рахунку утворився овердрафтовський борг. У зв'язку з тим, що курс був не 3,47 гривні, а 4,44", - розповів Микола Антонович.

За словами чоловіка, 16 лютого 2009 року один грузинський ларі коштував 3, 47 гривні. Крім того, курс не змінювався протягом трьох місяців. І додає, що у нього є квитанції з яких видно, що на рахунку залишилися гроші. Поділивши зняту ним суму, можна визначити курс одного грузинського ларі на той момент.

"На суді банк надав результати внутрішнього розслідування, яке показало, що в технічному збої винен оператор - якийсь Козенко. Все це викладено у судовому рішенні", - розповів потерпілий.

За словами Конюшенко, спочатку банк пред'явив йому борг у сумі 114 тисяч гривень. Проте він нічого не платив. Згодом сума зросла до 300 тисяч гривень. А через рік банк надіслав повістку з Жовтневого районного суду Дніпропетровська.

"Вони сфальсифікували документи - роздруківку, склали договір між мною і не існуючою колекторською компанією "Верес", - заявляє Микола Антонович.

У банку пояснили, що чоловік зняв суму більше, ніж була у нього на рахунку. Тому утворився кредит. Чоловік розповів, що на судових засіданнях банк визнав, що курс був помилковим і в цьому винен банківський працівник. Пояснили, що це технічна помилка, адже курс повинен був бути змінений, але оператор нібито не простежив за цим і не змінював курс. Пенсіонеру поставили "несанкціонований овердрафт в результаті зміненого курсу".

Овердрафт - це короткостроковий кредит, який надається банком клієнту в разі, якщо сума операції перевищує залишок грошових коштів на його картковому рахунку або встановленого ліміту кредитування.

"Овердрафт виникає, якщо банкомат дав збій або якщо банк поміняв курс саме в той момент, коли клієнт здійснював операцію, тобто знімав гроші. Наприклад, клієнт фінустанови думаючи, що курс залишається колишнім, запросив у банкомату певну суму, а курс в цей момент змінився. Вийшло, що клієнт просить більше, ніж у нього є на рахунку. У такому випадку клієнт отримаєте гроші, які запросив, але у нього виникне заборгованість - овердрафт. Як мені пояснили, овердрафт може виникнути автоматично", - розповів чоловік.

Наразі все майно і рахунки Миколи Конюшенка заарештували. Під арештом перебуває і його квартира.

Зараз ви читаєте новину «У київського пенсіонера банк вимагає 300 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути