понеділок, 22 жовтня 2012 11:53

У Києві стало в 12 разів більше відходів

У Києві стало в 12 разів більше відходів

Кількість відходів IV-го класу небезпеки у Києві збільшилася в 11,9 разів. За інформацією Головного управління статистики у місті Києві загальні обсяги відходів на столичних підприємствах, які мають дозволи на розміщення відходів, за підсумками 2011 року складають 7087,7 тис. тонн.

Як зазначає почесний голова громадської організації "Екологічно чисте майбутнє" Ігор Вільдман, буквально за рік приріст утворення відходів на підприємствах Києва склав 1064%.

"При цьому найбільше дивує майже 12-кратне збільшення кількості відходів IV класу небезпеки. Якщо в 2010 році, як повідомляє Міськстат, на території столиці їх було утворено всього 594,9 тис. т, то вже за результатами 2011 року кількість зросла до 7 мільйонів тонн (або 7076,5 тис. т)", - відзначає Ігор Вільдман.

Враховуючи небезпеку, пов'язану з інтенсивним утворенням відходів на побутовому, промисловому рівні, таке різке збільшення показників утворення відходів IV класу небезпеки змушує замислитися над тим, наскільки раціонально і ефективно використовують природоохоронні технології у власному виробництві промислові підприємства, розташовані на території столиці України.

Переглядаючи походження цієї величезної маси відходів IV класу небезпеки, раптово утворилася в Києві в 2011 році, з'ясовується, що основну їх масу складають опади промислових стоків - 88%, побутові та подібні відходи - 4% та інші.

"Надзвичайно цікавим є той факт, що в цілому по Україні освіту опадів промислових стоків склало 9801,9 тис. т, проте з цієї кількості лише на Київ припало більше 64% (6308,8 тис. т.). При цьому рівень утилізації, обробки, спалювання таких опадів у столиці залишається на дуже низькому рівні", - говорить Ігор Вільдман.

Для порівняння: в цілому по Україні решта 3493,1 тис. т. опадів промислових стоків утилізовано на рівні 55%.

"Виникає логічне запитання, чому ж підприємства Київ не займаються питаннями утилізації, обробки (переробки) опадів промислових стоків, при цьому багаторазово збільшуючи освіту таких відходів протягом року, і чому Державна екологічна інспекція не інформує громадян міста про покарання порушників екологічного законодавства?", - дивується Ігор Вільдман.

До IV класу небезпеки відносяться такі відходи, які порушують екологічну систему навколишнього середовища, і для подальшого її самовідновлення потрібно не менше трьох років. Зокрема, це - будівельне сміття від розбирання будівель, несортоване сміття від побутових приміщень (за винятком великогабаритного), несортовані відходи з жител (за винятком великогабаритних), відпрацьовані покришки, відходи бітуму та асфальту в твердій формі, гіпсова, бетонна, цегляна пил і т.п.

До речі, з 2005 року кількість утворюваних відходів зростає, в той час як рівень їх утилізації, обробки (переробки) невпинно зменшується. До прикладу, з освічених у 2011 році 11,2 тис. тонн відходів I - III-го класів небезпеки було утилізовано, оброблено (перероблено) лише 100 тонн. Це - найменший кількісний показник утилізації й переробки за останні десять років.

Зараз ви читаєте новину «У Києві стало в 12 разів більше відходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути