вівторок, 05 лютого 2013 14:17

У Києві почали демонтувати будівлю ЦУМу
5

Фото: Фото: Оксана Худояр

Сьогодні почали демонтувати частину столичного центрального універмагу. Компанія "ЕСТА Холдинг" приступила до етапу підготовчих робіт з його реконструкції.

Нині у внутрішньому дворі за двометровим цегляним парканом чути звук болгарок та молотів. У повітрі - "хмара" будівельного пилу. П'ятеро робітників у помаранчевих касках розбивають прибудову на першому поверсі будівлі. Фасад ЦУМу огороджений. Робітники входять, натиснувши спецкнопку пропуску.

"Планується розібрати будівлю ЦУМу, за винятком головних фасадів, на вулицях Хрещатик та Богдана Хмельницького. Для утримання фасадів будуть встановлені металеві конструкції, що фіксують фасади на весь період реконструкції. Крім того, на цьому етапі за межі майданчика будуть винесені зовнішні мережі", - повідомляють у прес-службі компанії "ЕСТА Холдинг".

Компанія-власник запевняє, що використовуватиме такі методи демонтажу, які забезпечать знижений рівень шуму і вібрації у порівнянні зі стандартними методами. Зокрема, використовуватимуть алмазне різання.

Після закінчення реконструкції група "ЕСТА" планує збільшити загальну площу універмагу вдвічі - до 37 740 кв м і побудувати підземну парковку на 180 місць за рахунок використання території внутрішнього двору, а також підземного простору. Всі конструкції ЦУМу, за винятком фасадів, розберуть. Обіцяють, що головні фасади будівлі споруди 1939 будуть укріплені, відреставровані та збережені в незмінному вигляді.

"ЦУМ збереже традиційний формат універмагу. На двох підземних рівнях розміститься парковка, від першого до шостого поверху продаватимуть чоловічий, жіночий, дитячий одяг і товари для дому. Дах з оглядовою терасою буде відведено під кафе та ресторани. Також проектом передбачено продовольчий відділ", - додають у прес-службі компанії.

Раніше в універмазі демонтували ліфти і ескалатори, зняли обшивку зі стелі й стін. Зберегли лише мармурові сходи та облицювання колон.

"Зараз реалізовують той проект, який містобудівна рада не бачила, хоча повинна розглядати. З точки зору законності ЦУМ не можна реконструювати, бо це пам'ятка зафіксована державним реєстром. Адже змінюються техніко-економічні показники, коли занурюються на два поверхи униз, вдвічі збільшуються показники загальної площі", - прокоментував колишній директор "Київдержекспертизи" Анатолій Кармінський.

Закінчити реконструкцію центрального універмагу планують весною 2015 року.

 

Зараз ви читаєте новину «У Києві почали демонтувати будівлю ЦУМу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути