вівторок, 22 січня 2013 06:15

Гостиний двір заборонили реконструювати

Автор: фото: Юрій Сапожников
  Олександр Бригинець: 
”За захопленням Гостиного двору стоїть, очевидно, бізнесмен, який наближений до влади і вважає, що може переламати через коліно всіх”
Олександр Бригинець: ”За захопленням Гостиного двору стоїть, очевидно, бізнесмен, який наближений до влади і вважає, що може переламати через коліно всіх”

Міністерство культури надало столичному Гостиному двору статус пам'ятки містобудування та внесло його до державного реєстру. Таким чином реконструкцію будівлі, яку раніше дозволила Київрада, проводити не можна. Лише реставрувати.

Рішення про реконструкцію Гостиного двору під торговельно-офісний центр столична влада прийняла торік навесні. Будівельники одразу почали підготовчі роботи. У відповідь організації "Збережи старий Київ" і "Право на місто" провели там святкування Дня Києва, яке продовжилося безстроковою акцією протесту проти зведення торговельно-офісного центру.

Громадські активісти перебувають у кількох приміщеннях. Більшість площі — під контролем забудовника. Його робітники прокладають труби по периметру, міняють електродріт, пригнали важку техніку.

— У нас побільшало юридичних підстав боротися за цей об'єкт. Але ми поки що не знаємо, що саме є предметом охорони. Бо міністерство не надало ніяких роз'яснень. Хитрість його працівників полягає в тому, що статус пам'ятки містобудування Києва отримав цілий комплекс Контрактової площі і, відповідно, Гостиний двір лише як частина її, — розповідає 40-річний Олександр Бригинець, народний депутат, який сприяє громадським активістам.

Що означає цей статус?

— Формально об'єкт не дозволяється реконструювати, а тільки реставрувати. Проте з Гостиним двором може статися так, як із ЦУМом, коли те ж Міністерство культури визнало предметом охорони не весь будинок, а лише дві його фасадні стіни. Цілком можливо, що в документ, який засвідчує статус Гостиного двору, могли вписати лише деякі аспекти, які не збирається робити новий власник. Наприклад, висоту об'єкта. Це означатиме, що не можна добудовувати поверхи. А забудовники зроблять четвертий поверх на даху і перший у підвальному приміщенні. Такі хитрощі не врятують Гостиний двір.

Рішення Міністерства культури на практиці стримує дії забудовника?

— Ні. Сама реконструкція вже йде, значить усі дозволи на неї видані. Роботи ведуть кволо, бо в них немає впевненості в перемозі. У парламенті вже провели слухання щодо цього питання. Ми внесли поправку до закону, який забороняє приватизацію Гостиного двору. Таким чином цей будинок ніколи не зможе стати приватним. Це може зменшити апетити наших забудовників.

Хто стоїть за захопленням Гостиного двору?

— У пресі неодноразово звучало, що зацікавленою особою є Ахметов. Але це не так, бо з ним можна домовитися. А це, очевидно, бізнесмен, який наближений до влади і вважає, що може переламати через коліно всіх.

Яку цінність має Гостиний двір?

— Це найпомітніший, найпотужніший світський об'єкт Києва, який не має релігійного та політичного характеру. Це — душа Подолу. Його можна порівняти з Будинком із химерами, але до нього зараз не можна навіть підійти через контроль президента.

Зараз ви читаєте новину «Гостиний двір заборонили реконструювати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути