Ексклюзиви
понеділок, 27 травня 2013 02:24

Троє активістів півдня висіли над Гостинним двором
11

Фото: Фото: Андрій Жигайло

Понад чотири години просиділи на баштовому крані в Гостинному дворі троє активістів громадської організації "Збережемо старий Київ". Так лідер організації Ігор Луценко та двоє його колег Марина Лєбєдєва і Тетяна Чорновол протестували проти перетворення Гостинного двору на торговий центр.

За їхніми словами, вони заблокували роботу крану через численні порушення норм законодавства забудовником.

Близько 11:30 активісти перелізли через огорожу навпроти скверу імені гетьмана Петра Сагайдачного. За допомогою альпіністського спорядження залізли на 50-метровий підйомний кран. Спершу охорона спробувала завадити їм, але нічого вдіяти не змогла.

Ігор Луценко та Марина Лєбєдєва розмістились на стрілі підйомника, а Тетяна Чорновіл увесь час просиділа в альпіністському спорядженні на драбині. Активісти спробували вивісити плакат "Тут крадуть", але він упав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Гобліни, орки і тролі навколо" - Гостинний двір захищали піснями і прапорами

Увесь підйом зайняв не більше 15 хвилин. Тоді ж на будівництві частково припинили роботи, але з середини Гостинного двору було чути, як там продовжують працювати.

"Найкритичнішим моментом було подолати паркан та відстань до крана. Охоронець кидав по мені цеглиною, причому в обличчя. Але був момент коли охоронці самі боялися і втікали, коли ми почали проникнення. До нас піднімалися двічі на пожежній машині" - написав Луценко на своїй сторінці у мережі "Фейсбук" з крану.

Міліціонери кілька разів через гучномовець звертались до учасників протесту, але марно. Активісти злізли самі о 16:00, після чого їх повантажили до міліцейського авта та відвезли до Подільського райуправління столичної міліції на вулиці Хорива. За кілька годин відпустили.

Варто зазначити, що більшість киян так і не звернула увагу на трьох сміливців на 50-метровій висоті. У цей час в сквері проходив благодійний фестиваль "Благофест".

"На якому крані? О, точно хтось заліз. А що вони там роблять? Нащо? Якби голосно оголосили, може, хтось би подивився, а так ніхто навіть не зверне увагу", - зазначив киянин Григорій Яровий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мітинг на захист Гостинного двору пройшов без бійок та затримань

Відносно осіб, які заблокували роботу крана складено 3 адміністративних протоколи за статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення – дрібне хуліганство.

"На місце події були негайно викликані представники Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій. Також на місце була направлена слідчо-оперативна група Подільського РУГУМВС України в місті Києві. Після чого правоохоронці спільно з рятувальниками, з дотриманням вимог чинного законодавства, провели ряд заходів спрямованих на припинення зазначеного правопорушення", - розповіли у відомстві.

Зараз ви читаєте новину «Троє активістів півдня висіли над Гостинним двором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути