субота, 02 березня 2013 18:35

Мітинг на захист Гостинного двору пройшов без бійок та затримань
13

Фото: Фото: Андрій Жигайло

Сьогодні біля пам'ятника Григорію Сковороді, що на Контрактовій площі у Києві, відбувся мітинг-концерт на захист Гостинного двору. Учасники акції вимагали повернути його у комунальну власність та заборонити його перебудову. Участь у ній взяли близько 400 киян.

Акції протесту проти забудови Гостинного двору розпочались десять місяців тому, коли торік у травні тут розпочались роботи з реконструкції будівлі. Київрада передала в оренду будівлю з умовою відреставрувати двір та перетворити його на торговий центр.

До початку акції на фасаді Гостинного дворі, зі сторони Могилянської академії, повісили великий плакат з майбутім виглядом будівлі та написом "Гостинний двір це серце Подолу". Учора ще даного напису не було.

"Ми тут для того, щоб відстояти своє право бути людьми, бути українцями та киянами. Ми це вістоюватимемо. Сьогодні у нас є план дій. Навіть дитина може розібрати стіну по цеглині. Але стіну не можна зламати. Так і режим влади не можна зламати, але його можна розібрати по цеглинах. Тут в Гостинному дворі захована Кощієва смерть, маленька голка, яка принесе смерть режиму. Рейдери — це частина намісницької влади Попових та Герег. Якщо переможемо цих рейдерів, ми зможемо вигнати намісників. А якщо їх виженемо, то зможемо винести зі столиці Януковича. Зараз Гостинний двір - це місце, де народжувалась нова українська спільнота," - розповів на початку мітингу Ігор Луценко, один з організаторів.

Учасники мітингу вимагають повернути Гостинний двір у комунальну власність та перетворити його на мистецький центр. Також вимагають повернути статус історичної пам'ятки, якого будівлю позбавили торік. Ще одна умова - не добудовувати скляний дах та не змінювати фасад будівлі.

Серед натовпу були декілька людей з прапорами політичних партій "Свобода" та "УДАР". На сцені виступили їх представники, нардеп-"свободівець" Андрій Ільєнко та "ударівець" Віктор Чумак, а також Олександр Бригинець.

"В боротьбі двох сил намагаються знищити найсильнішого бійця. Для влади зараз ним є кияни. Саме тому влада ненавидить нас, намагаються знищити Київ. Саме проти екології, парків і лісів, історичних пам'яток вони почали війну. Вони хочуть перетворити Київ на Донецьк, на безлике місто. Коли говоримо про винних у такій забудові Гостинного двору, то їх є цілий список — міністерство культури, Кабмін, Верховна Рада, президент, Київрада та адміністратор Києва Попов. Ось вам шість колективних винуватців, хто в цьому винен", - розповів Бригнець.

Для учасників свої пісні співали гурти "Веремій", "ДахаБраха", Каша Сальцова з гурту "Крихітка Цахес" та Олексій Мочанов. Вірші читали поети Світлана Поваляєва та Олександр Ірванець.

Також учасники мітингу звернутися до ЮНЕСКО з проханням взяти під свою опіку архітектурний ансамбль Контрактової площі зі всіма прилеглими пам'ятками та історичними будівлями. Для цього під час мітингу збирали підписи.

За три години мітингу в оргкомітеті жодних провокацій не зафіксували. Організатори обіцяють продовжити протестувати, якщо їх вимоги не будуть виконані.

У Міністерстві внутрішніх справ нарахували 200 учасників акції протесту.

Зараз ви читаєте новину «Мітинг на захист Гостинного двору пройшов без бійок та затримань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути