неділя, 03 березня 2013 18:09

"Гобліни, орки і тролі навколо" - Гостинний двір захищали піснями і прапорами
15

Фото: Фото: Олена Павлова

2 березня у Києві на Контрактовій площі пройшла акція на захист Гостинного двору. На мітинг-концерт зібралося понад тисячу киян. На сусідніх вулицях припаркували три автозаки та кілька автобусів з беркутівцями.

"Могло би й побільше прийти людей. Ідеальний час для демонстрацій - вже весна, але ще нема ніяких посівних робіт на дачах. А тіхарі не змінилися - обличчя ті самі, що й за Совка. Були вже навчилися маскувати одяг, але взуття їх видавало - всі чогось приходили у воєнних черевиках", - жартували між собою учасники акції.

Поміж публіки ходили актори театру на ходулях з Києво-Могилянської академії під керівництвом Тетяни Шуран. Активістів прийшли підтримати митці - Каша Сальцова з гурту "Крихітка", гурти "ДахаБраха", "Веремія", письменники брати Капранови, Євгенія Кононенко. Олександр Ірванець прочитав зі сцени вірш, у якому порівняв політичну ситуацію в Україні з героями Толкієна:

"Бо не навчився ти махлювати, щира душе й безборонна. Думав за Ґендальфа голосувати - вийшло, що за Саурона. Стисни розпуку ридаючим горлом, стисни печаль і жалобу. Хто в опозиції? Там тільки Горлум і павучиха Шелоба. Хто розірве зачароване коло? Хто захистить і пригорне? Гобліни, орки і тролі навколо, але нема Арагорна!"

Організували акцію громадські активісти. Але серед публіки багато хто тримав прапори опозиційних політичних сил.

"Побачив навколо Гостинного двору десятки автобуси з беркутами, - сказав зі сцени свободівець Андрій Іллєнко. - Ходять якісь незрозумілі люди в чорному - не зрозуміло, це приватна охорона чи міліція. Це дійсно якісь орки, гобліни. Від кого вони обороняють Гостинний двір? Від митців? Від музикантів? Це від них треба захищати Київ. Дійсно, це орки. І керують ними навіть не назгули, а жлоби звичайні. Ними керує головний верховний жлоб з Єнакієво, який перетворює всю країну в епіцентр жлобізма, дибілізма, шансону, попси і всієї мерзоти. І суцільна барахолка. У нас уже країна, яка нічого не виробляє, тільки торгує. І тут хочуть ще одну барахолку. Мало у нас торгових центрів і базарів? Чому ми маємо будувати їх в історичному центрі?"

Після виступу політик залишив акцію.

"Не гарно, що він виступив і пішов. Міг би залишитися тут до кінця. А так їхні слова до одного місця, якщо не підтримувати діями. Взагалі, тут забагато прапорів - стільки політичних сил вирішили примазатися. Хотілося б, щоб вони справді не тільки посвітитися сюди прийшли" - зауважила киянка Оксана Іванівна.

Неподалік, на самих сходах Гостинного двору, кілька активістів тримали плакати проти політизації боротьби за Гостинний двір.

Учасники мітингу підписали відкрите звернення до органів влади. Серед вимог просять створити слідчу комісію, яка б розслідувала застосування сили бійцями "Беркуту" проти активістів, журналістів і народних депутатів в Гостинному дворі 18 лютого. Також вимагають повернути будівлю державним і комунальним закладам науки, культури і мистецтв.

Зараз ви читаєте новину «"Гобліни, орки і тролі навколо" - Гостинний двір захищали піснями і прапорами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути