вівторок, 31 липня 2012 12:35

Техногенна катастрофа загрожує Києву у будь-який момент - Київводоканал

Техногенна катастрофа загрожує Києву у будь-який момент - Київводоканал
Наступний опалювальний сезон може стати небезпечним для життя. Фото: narodna.pravda.com.ua

Критичний стан каналізаційних колекторів може призвести до того, що цілі мікрорайони міста залишаться без водопостачання та каналізації. А зношена каналізаційна мережа столиці навіть може стати причиною техногенної катастрофи міського масштабу. Про це заявив директор департаменту експлуатації каналізаційного господарства ПАТ АК Київводоканал Микола Кислий, передає ЛІГАБізнесІнформ.

За словами фахівця, майже половина каналізаційних мереж міста повністю амортизовані і потребують термінового переукладання і заміни. В аварійному стані перебувають колектори, побудовані у 1950-1980-х рр. із залізобетонних конструкцій і без захисного покриття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хімікати та 60-річне обладнання зробили київську воду найгіршою в Європі

Кислий наголосив, що серед мереж транспортування стічних вод Києва до цих пір в експлуатації перебувають каналізаційні колектори, побудовані в 1905-1917 рр.. Експерт навів статистику, згідно якої в 2010 році на каналізаційній мережі було зафіксовано 72 аварії, в 2011-му - вже 277, а за шість місяців 2012 року - 231 аварія.

Заступник генерального директора ПАТ АК Київводоканал з технічних питань Андрій Білик додав, що від стану каналізаційного господарства багато в чому залежить стан екології міста в цілому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На відреставрованому Андріївському узвозі забилася каналізація

"Враховуючи постійні перевищення рівня концентрації забруднюючих речовин у стоках столичних підприємств, незаконні врізки в каналізацію, недотримання санітарних вимог і застарілі очисні споруди, система водовідведення столиці вимагає реконструкції", - підкреслив він.

Білик також зазначив, що орієнтовна вартість програми модернізації і розвитку водопровідного та каналізаційного господарства в Києві становить близько 30 млрд. грн., а для підтримки каналізаційного господарства хоча б у нинішньому стані щорічно необхідне фінансування в розмірі від 800 млн. до 2 млрд. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сталася аварія на території Бортницької станції аерації

"Цього року Київводоканалу виділили близько 30 млн. грн. На ремонт та розвиток мережі. На жаль, ситуація настільки погіршилася, що, найімовірніше, вже в найближчий осінньо-зимовий період не зможемо безпечно пересуватися вулицями Києва", - сказав заступник гендиректора підприємства .

Нагадаємо, днями через провал колектора у Солом'янському районі Києва почали терміново демонтувати МАФи, які ось-ось проваляться під землю. Київводоканал заявив, що якщо аварія на цій ділянці станеться ще раз, техногенної катастрофи не уникнути.

Зараз ви читаєте новину «Техногенна катастрофа загрожує Києву у будь-який момент - Київводоканал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути