Ексклюзиви
вівторок, 23 грудня 2014 12:15

Столичні маршрутки масово подорожчають до 5-6 гривень

Столичні маршрутки масово подорожчають до 5-6 гривень
Фото:profi-forex.org

Вже у лютому в Києві можуть масово подорожчати маршрутки.

Один з найбільших перевізників Києва "Союз-авто" вже підвищив ціни на проїзд до 5 грн на п'яти маршрутах: №№192, 180, 476, 485 та 529. У КМДА зараз розглядають документи з розрахунками від інших приватників, пише Сегодня.

В "Союз-авто" пояснюють, що підняли ціни на довгих маршрутах протяжністю до 21 км. "Це вимушений крок, але об'єктивний. Паливо подорожчало в 2 рази, шини - в 2 рази. Одне колесо коштувало 1400 грн, тепер 2800 грн. В тиждень ми купуємо як мінімум 40-50 коліс. Безпека пасажирів - насамперед. Ми подали розрахунки в КМДА, і нам їх погодили. На це пішло 3 тижні. Мало того, на деякі маршрути влада затвердили тариф у 6 грн. Але ми теж розуміємо, що і у людей зараз немає грошей, тому йдемо на компроміс, не підвищуючи до 6, а тільки до 5 грн", - пояснює директор "Союз-авто" Юрій Нестерчук.

За його словами, гроші потрібні не просто ремонт, а щоб підприємство хоч трохи могло розвиватися. "Тільки в цьому році ми відновили свій парк на 91 автобус. Всі нові машини на маршрутах  №192, 180, 455, 513. А в наступному році плануємо замість "Богданів" запустити великі автобуси", - говорить Нестерчук.

У КМДА кажуть, що не втручаються в економічну політику приватників, а лише перевіряють, обґрунтовані тарифи чи ні. "Зараз ми розглядаємо документи ще від трьох перевізників. На це може піти кілька днів. Тарифи, які вони пропонують встановити, це 4 грн, 5 грн і 6 грн. Найвищий - на тих маршрутах, довжина яких перевищує 22 км. Питання вирішується", - сказав в. о. директора департаменту транспортної інфраструктури Іван Шпильовий.

Подала нові розрахунки в КМДА компанія "Кийтранс-2005", яка обслуговує близько 20 маршрутів у столиці. У тому числі 14-кілометровий 223-й - від Південного вокзалу до вул. Туполєва, 417-й - з Новобіличів на Контрактову площу, довжиною більше 18 км. "Про нові тарифи будемо говорити, коли їх погоджують. Поки їздимо по старим", - говорять в компанії.

Також чекають вердикту від влади ФОП "Овчинникова" та ФОП "Гусак", які обслуговують більше 10 маршрутів. Тут швидше за все подорожчання торкнеться маршруту №242 - 24 км від Індустріального шляхопроводу до метро "Лісова". Зараз проїзд у ньому коштує 4 грн, а може стати 6 грн.

Експерти кажуть, що тарифи перевізників визначаються не тільки розрахунками, але і попитом пасажирів. "На тих маршрутах, які вже подорожчали до 5 грн, був проведений моніторинг. Там пасажирів не стало менше. Але якщо після підвищення ціни за проїзд пасажиропотік на тому чи іншому маршруті сильно впаде, перевізник буде змушений знизити ціну. Наприклад, було 4 грн, підвищили до 5 грн, а потім знову доведеться знизити хоча б до 4,5 грн. Корективи можуть бути внесені в будь-яку хвилину", - говорить голова міської організації роботодавців-перевізників "Столиця" Валерій Липецький.

Він вважає, що навіть після підвищення люди будуть користуватися маршрутками. "Людині вигідніше заплатити 5 грн і проїхати величезну відстань без пересадок, ніж скористатися кількома видами транспорту. Так вийде ще дорожче і довше. Особливо це відчувається після підвищення цін на проїзд в автобусах, тролейбусах і метро, яке планується на лютий", - пояснює Липецький.

Планують підняти ціни і перевізники поменше. Але там проїзд не подорожчає до 5 грн, а до 4 грн. "Ми хотіли підняти ціни вже з січня. Але, щоб не псувати людям свято, почекаємо до лютого і підвищимо тарифи разом з комунальним транспортом. Наприклад, зараз у нас ціна на маршруті №442 - 2,5 грн, №442-Д - 3 грн. А буде, імовірно, 4 грн", - сказав директор "Политехавто-Б" Микола Бацан.

Зараз ви читаєте новину «Столичні маршрутки масово подорожчають до 5-6 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути