Ексклюзиви
понеділок, 13 жовтня 2008 19:15

Посли прибрали Труханів острів

Автор: фото: Володимир ГОВОРУХА
  Посли Фінляндії Крістер Міккелссон (зліва) та Нігерії Ібрагім Пада Касаі зібрали в суботу на Трухановому острові 40 мішків сміття за 20 хвилин
Посли Фінляндії Крістер Міккелссон (зліва) та Нігерії Ібрагім Пада Касаі зібрали в суботу на Трухановому острові 40 мішків сміття за 20 хвилин

Представництво ООН в Україні організувало 11 жовтня суботник на Трухановому острові.

До колишнього кафе "Ластівка", де збиралися добровольці, прийшло майже півсотні осіб. Прийшли посол Фінляндії в Україні Крістер Міккелссон, 51 рік, із дружиною та посол Нігерії Ібрагім Пада Касаі.

Нігерієць прийшов у діловому костюмі, класичних туфлях. Надягає білі в"язані рукавиці, бере целофанові пакети для сміття. Каже, в Нігерії такі суботники організовують щомісяця.

— У нас один день на місяць оголошується санітарним. Тоді ми прибираємо парки, територію біля своїх будинків. Це роблять усі: від пересічних людей до губернаторів і президента, — розповідає Ібрагім Пада Касаі. Він підбирає під кущем пакет з-під соку "Садочок" і кидає в мішок. Дипломата запитують, чи не вважає він прибирання парку від сміття, недостойним заняттям. Посол здивовано дивиться на журналістку.

— Це ж наш дім. Важливо, коли високопосадовці йдуть і прибирають. Бо якщо ви цього не робитимете, то й ваші громадяни ніколи не прибиратимуть. Я маю бути прикладом, тому я тут, — каже посол Нігерії.

Перед прибиранням організатори заходу ділять присутніх на групи. Молодь із громадських організацій йде ліворуч, дипломати — праворуч.

— Павло Олександрович, треба за ними слідкувати. Боюся, щоб вони не погубилися! — говорить 54-річна Валентина працівниця "Зеленбуду" керівникові Генеральної дирекції іноземних представництв мерії Павлові Кривоносу. Жінка працює на Трухановому чотири роки. Каже, за цей час ніхто з чиновників не приїжджав прибирати острів.

Посол Фінляндії несе два мішки сміття, його дружина — чотири. Дипломат у джинсах і червоному светрі.

— Коли ми отримали запрошення від ООН, дружина наполягала, що піде зі мною, — розповідає російською Крістер Міккелссон. Додає, що Хельсінкі чистіший за Київ. Там буває брудно, лише коли в місті відбуваються святкування:

— Мені дивно, що у вас валяється так багато пластикових пляшок, особливо після футболу. Ми завжди ходимо на гру "Динамо" до "Олімпійського", навіть маємо сезонну картку.

Дипломат живе з дружиною на вул. Лютеранській у центрі міста. Каже, там завжди чисто.

Керівник ГДІПу Павло Кривонос, 52 роки, у день суботника видавав заміж доньку.

— Церемонія розпочинається о другій годині, тому я встигаю, — запевняє. — Я не міг не прийти сюди. Бо це — приклад для всіх киян.

Посли назбирали 40 пакетів сміття за 20 хв. Чекають, доки вантажівка фірми "Грінко" забере їх. У цей час повз дипломатів проїжджає легковик. Із багажника чути брязкіт скляних пляшок. Посли здивовано переглядаються. Представники ООН заспокоюють. Кажуть: люди в автівці, напевне, візьмуть приклад із дипломатів і приберуть за собою тару.

Учасники акції назбирали тонну сміття.

Зараз ви читаєте новину «Посли прибрали Труханів острів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути