субота, 08 квітня 2017 02:10

"Після руїнних дій залишається тільки напис: "Здесь был Вася" - як знищували Андріївський узвіз
12

Андріївський узвіз після реконструкції 2012 року
Фото: Ельдар Сарахман
Андріївський узвіз після реконструкції 2012 року
На Андріївському узвозі знесли три будинки
Театр на Подолі
Кияни на знак протесту принесли купу сміття під центральний офіс ДТЕКу

"Приходить на зміну нова орда. І ця орда не знає нічого святого. Це кримінальна орда, яка має гроші, уміє рити. І після всіх їхніх руїнних дій залишається тільки напис: "Здесь был Вася". Мине кілька років і їх не буде, і Васі не буде", - сказав нині покійний письменник, дисидент Євген Сверстюк на одному з пікетів 2012-го проти забудови Андріївського узвозу.

П'ять років тому 8 квітня тут знесли три фасадні будівлі для зведення нового 8-поверхового бізнес-центру. Зруйнували будинки за музеєм Булгакова - буд. 10-б для офісного центру, будівлі з рестораном, виставковим залом і апартаментами на буд. 6. 11-поверховий готельний комплекс із паркінгом і ресторанами - буд. 14-16. Замок Річарда планували переобладнати під готель.

З цього почалося знищення Андріївського узвозу з художніми майстернями й народними умільцями.

Однією з найстаріших вулиць столиці прокотилася хвиля протестів.

Реконструювати вулицю почали 2011-го у вересні. Витратили 45 млн грн. Замінили інженерні мережі, на дорозі замість старої гранітної бруківки поклали тесану і відремонтували фасади будівель. Встановили нові ліхтарі, усі будівлі ввечері підсвічуватимуть жовтим кольором. Пішохідну зону розширили, стару цеглу переклали. П'ять аварійних будинків, які не встигли відремонтувати, затягнули сіткою.

Після реконструкції почали утискати художників. Митці заявляли про побори. Із серпня 2012-го ті щомісяця сплачували за місце 80 грн, торговці — 100. Наприкінці жовтня цього ж року говорили, що центральну частину художньої алеї Андріївського узвозу планують накрити двоповерховою скляною галереєю, площею 1000 кв м. Вона мала називатися "Київський монмартр". Щоб виставити свої роботи у новому галерейному комплексі, художники мали б проходити спеціальний відбір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядав Андріївський узвіз 30 років тому

23 квітня 2013 року стало відомо, що містобудівна рада Києва схвалила новий проект зведення п'ятиповерхового будинку на перетині вул. Боричів тік й Андріївський узвіз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сто років тому в Києві продавали еротичні статуетки і презервативи заводу "Провідник"

З суботи, 25 червня, Андріївський узвіз в Києві закрили для автотранспорту. З 8:00 починають працювати болларди - вертикально висуваються стовпчики для обмеження проїзду. Їздити на автомобілі стали тільки люди, які проживають на цій вулиці. Також підприємці, що працюють тут.

Але узвозом досі продовжують їздити автомобілі. Кілька разів боларди ламали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андріївський узвіз без торгашів - 1980 рік

26 листопада 2016-го киян обурив зовнішній вигляд будівлі театру на Андріївському узвозі після реконструкції. Фотографії закладу першим оприлюднив киянин Яроcлав Ємельяненко на Facebook.

"Це дизайн крематорію, промислової вентиляційної системи. Або двох блоків ЧАЕС. Але зовсім не театру, розташованого на старовинній, найбільш туристичній вулиці столиці України", - написав Ємельяненко.

29 листопада 2016-го на Андріївському узвозі, поруч зі скандальним Театром на Подолі та просто навпроти музею Булгакова, почали будівництво багатоповерхового готелю. Виритий котлован і працюють бурові установки.

Фасад театру на Подолі змінять. Так 7 квітня 2017 року вирішила новостворена робоча група в Київській міськадміністрації.

Зараз ви читаєте новину «"Після руїнних дій залишається тільки напис: "Здесь был Вася" - як знищували Андріївський узвіз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути