субота, 12 січня 2008 07:07

На Подолі за місяць вчать робити ляльки

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Директорка галереї ”Парсуна” Ніна Ємець тримає ляльку ”Різдвяна Мушля”, яку виготовила київська майстриня Тетяна Деревинська. ”Одяг” ляльки зроблено з текстилю, перлин і бісеру
Директорка галереї ”Парсуна” Ніна Ємець тримає ляльку ”Різдвяна Мушля”, яку виготовила київська майстриня Тетяна Деревинська. ”Одяг” ляльки зроблено з текстилю, перлин і бісеру

У галереї "Парсуна" на вул. Хорива, 43, що на Подолі, виставили різдвяні ляльки — янголи, лісові феї, квіткові ельфи та люди-миші. Творці іграшок — майстри з України, Росії та Нідерландів.

Також тут представлені роботи дебютантів. Киян, які пройшли спеціальні курси.

У "Парсуні" грає класична музика. Відвідувачі зупиняються біля експонатів, розглядають.

— Ти глянь, на його руці навіть червоні судини видно, — обговорюють вони пластикового Моцарта.

Композиція "Моцарт і Сальєрі" коштує 15 тис. грн. На обличчях ляльок помітно найдрібніші зморшки, щетину.

— Із пластика — паперклею — виходять реальніші ляльки, бо фарфор передає не все. Але пластик за 50 років може тріснути. А порцеляна, якщо не розіб"ється, переживе не одне століття, — розповідає Ніна Ємець, 48 років, директорка галереї.

У зимовій колекції представлено понад 30 експонатів. Біля кожної ляльки табличка, де зазначено автора, матеріал із якого виготовлено.

— На свята купували в основному янголів і сувенірних мишей. Продали вже з десяток, — каже Ніна Ємець. — Придбати авторську ляльку може кожен. Найдешевша, янгол із людським обличчям і королівськими локонами, коштує 200 грн.

Квітковий ельф голландки Івонни Фліпс — 3 тис. грн. Ціна ляльки залежить від імені автора, матеріалу, від того, чи зроблена вона в єдиному екземплярі. У майстрів, які виставляються в "Парсуні", можна замовити ляльку, наприклад, із себе. Обіцяють, що  вона буде не просто копією людини, а передаватиме певну рису характеру. Таке замовлення коштуватиме від 10 тис. грн.

У галереї є портретні ляльки Юлії Тимошенко, Віктора Ющенка та Віктора Януковича. Їх зробила українська майстриня Настя Крава. Янукович на велосипеді в діловому костюмі з рогаткою в кишені. Така лялька коштує $2 тис.

— У Києві багато колекціонерів ляльок. В основному це бізнесмени, є й політики. Ніхто з них не бажає розголошувати своє хобі, — веде далі Ємець.

Директорка запевняє, що навчитися виготовиляти ляльки з паперклею можна за місяця. При галереї постійно проводять курси. Вартість восьми занять по три години — 1200 грн.

— Потім виготовлену аматором ляльку можна виставити в нашій галереї. У нас багато дебютних робіт добре продаються, — говорить вона. — Наприклад, нещодавно продали ляльку-янгола в синьому вбранні із пташиними крилами за 3 тис. грн.

Виставка працюватимез 10.00 до 18.00 до 15 січня, вихідний —  неділя. Вхід — безкоштовний.

Зараз ви читаєте новину «На Подолі за місяць вчать робити ляльки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути