середа, 18 квітня 2007 07:03

На парковках у центрі знову братимуть гривню за годину

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Паркувальник Руслан Виняр, який працював біля Будинку одягу на Львівській площі, щомісяця отримував 450 гривень зарплати. Година простою авто на цій парковці до вчора коштувала 6 гривень
Паркувальник Руслан Виняр, який працював біля Будинку одягу на Львівській площі, щомісяця отримував 450 гривень зарплати. Година простою авто на цій парковці до вчора коштувала 6 гривень

Тарифи на паркування автомобілів у центрі Києва мали вже сьогодні, 18 квітня, знизити до гривні. Радісну для водіїв новину повідомила заступник мера Києва Ірена Кільчицька.

За її словами, після підвищення тарифів районні парксервіси не збільшили надходжень до міського та районних бюджетів. Парковники просто крадуть гроші, які водії платять готівкою. Тому й немає сенсу збирати підвищену ціну, доки не налагодять механізм контролю за отриманими коштами.

— Відеокамери біля Бессарабського ринку та на Привокзальній площі показують різницю між тим, скільки водії віддають за парковку, і тим, скільки потім надходить до муніципальних скарбниць, — каже заступник мера. — Торік усі десять районних бюджетів на паркувальних майданчиках заробляли 700 тисяч гривень щомісячно, хоча, за нашими прогнозами, мали б близько 10 мільйонів.

Однак ще вчора опівдні працівники столичного парксервісу жодних розпоряджень від мерії не отримували і продовжували збирати подекуди по 10 грн за годину.

— Якщо нам зателефонують із мерії і скажуть знижати тариф, ми відразу це зробимо, — запевняє працівник Шевченківського райпарксервісу, який не назвався.

— Я чув навпаки, що тарифи будуть підвищувати десь до 20 гривень за годину в центрі міста, — каже паркувальник Шевченківського парксервісу Руслан Виняр, 33 роки, який працює на Львівській площі.

Він вважає, що знижувати тарифи не варто.

— Існує програма звільнення центру Києва від автомобільного навантаження, — дивується чоловік. — Дійсно, після підняття тарифів машин стало менше.

На стоянці, де працює Руслан, простій автомобіля коштує 6 грн за годину. Паркувальник запевняє, що люди вже звикли до нових тарифів і ніхто не обурюється.

— Проблеми виникають лише з "пільговиками", які мають право залишати авто на парковці безкошковно — міліцією, податківцями, чиновниками та депутатами. Вони поводяться нахабно, розмахують "ксивами". Можуть обматюкати паркувальника, показати йому дулю. Половина водіїв не сплачують за стоянку, — розповідає чоловік.

Виняр хвалить нардепа-"регіонала" Олега Калашнікова — мовляв, той щодня дає йому 2 грн "чайових".

— Я маю 450 гривень зарплати, решта — "чайові", — каже він.

Тарифи на стоянку авто залежно від зони паркування в Києві запровадили торік улітку. До цього година стоянки коштувала щонайменше 1,5 грн.

У мерії не приховують, що низькі тарифи повернули тимчасово, доки Київрада визначатиме механізм контролю за паркувальним бізнесом. Зокрема, планують створити підприємство "Київтранспарксервіс", яке оформлюватиме права оренди на земельні ділянки для районних паркувальних майданчиків. Із ринку збираються витіснити приватні парксервіси на користь комунальних. Планують запровадити також безготівкову оплату.

Зараз ви читаєте новину «На парковках у центрі знову братимуть гривню за годину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути