вівторок, 02 вересня 2008 18:42

На Лісовому заборонили шаурму

Автор: фото: Володимир Говоруха
  Лариса Трясак, 39 років, завідувач інфекційного відділення лікарні на вул. Ризькій, тримає реєстраційну дошку з прізвищами та ініціалами пацієнтів. Половина граф у ній пусті, у понеділок із лікарні виписали останнього пацієнта, який їв шаурму на Лісовій
Лариса Трясак, 39 років, завідувач інфекційного відділення лікарні на вул. Ризькій, тримає реєстраційну дошку з прізвищами та ініціалами пацієнтів. Половина граф у ній пусті, у понеділок із лікарні виписали останнього пацієнта, який їв шаурму на Лісовій

"Тю, а чо" шаурма й біляші закриті? — запитує 40-річний Володимир, водій вантажівки, продавщицю напоїв біля входу до станції метро Лісова. Жінка знизує плечима.

Тиждень кіоски з гарячою випічкою, шаурмою та курами-гриль стоять із закритими ролетами. 25 серпня понад 20 осіб отримали харчове отруєння. Збудником виявилася паличка сальмонели. Вони їли шаурму та сосиски в лаваші в кіоску підприємця Тараса Колесника. Там працювали троє жінок — Євгенія Угнівенко, 19 років, Наталя Бебик, 21 рік, та Євгенія Габор, 22 роки. Кіоск стояв біля зупинки 81-го автобуса, навпроти вул. Кіото. У вівторок, наступного дня після отруєння, комунальники його знесли.

— Усі пацієнти були інфіковані паличкою сальмонели. Це гостре інфекційне захворювання. Їх розміщували в ізольовані бокси — по двоє, троє в кожному. У боксі обладнано автономний душ і туалет. Їжа подається спеціальною шахтою, аби не контактувати з інфікованими. В усіх була висока температура й понос — до 25 разів на добу. Лікували, призначали антибіотики, крапельниці, аби зняти інтоксикацію. Інфіковані — переважно молоді люди, у віці до 30 років. Половина — жінки. Чоловіки одужували швидше. Як правило, тому що перед вживанням цієї їжі тьопнули горілки, — розповідає "ГПУ" Михайло Валюк, 55 років, головлікар міської клінічної лікарні N9, що на вул. Ризькій, 1. До неї у ніч на 26 серпня привезли перших 11 хворих. Ще шістьох шпиталізували упродовж трьох днів. Двох дітей відвезли у дитячу інфекційну лікарню. Серед постраждалих є вагітна, вона дотепер лікується у пологовому будинку N4. Один чоловік досі в інфекційному відділенні 4-ї лікарні на Солом"янці. Станом на 1 вересня, 19 інфікованих виписали. Загалом потерпіла 21 особа.

Раніше на Лісовій шаурму постійно продавали у півтора десятка кіосків. Кіоски вчора та позавчора стояли ніби зачинені. Насправді продавці сидять усередині, смажать випічку. Кореспондент "ГПУ" бачив у вівторок, як відчинялися на 20 хв. обидва кіоски ліворуч від торгового комплексу "Маяк". На полицях лежать по 10 чебуреків. У кіоску працюють дві жінки. Одна швидко ліпить і смажить пиріжки. Інша бере гроші в покупців, дає здачу. При цьому постійно визирає у вікно: стежить, чи немає міліції. За 20 хв. кіоск зачиняється. Тоді відчиняється вікно в іншому, навпроти. Покупців вистачає, усі  приїжджі. Жителі столиці випічку на Лісовій не купують принципово.

— Я не боюся отруїтися, — каже "ГПУ", пережовуючи тісто, Віктор Набоков, 21 рік. Чоловік приїхав із села у Добровеличківському районі на Кіровоградщині. Чебурек купив за 3 грн. — Дуже голодний, а вони так добре пахнуть. Тісто трохи жорсткувате, а м"яса мало. Але мені подобаються. Постійно купую їх у цьому кіоску.

— Відкриваються, продають насмажені біляші, а потім закриваються — нові ліплять, — пояснює "ГПУ" Марія Михайлівна, 50 років, продавець бочки з квасом. — Учора так само продавали смажених курок. Люди домовляються підійти на конкретну годину. Тоді їм продають.

— Через якийсь кіоск, у якому отравилися люди, закрили всі ларьки, — обурюється продавщиця одного із них. — Сидимо тепер без роботи.  Наше начальство не знає, торгуватимемо біляшами чи ні.

— Ми взяли змиви — із обладнання та столів, на яких готувалася їжа, із рук продавців у кіоску Тараса Колесника. Там усе інфіковано сальмонелою, — розповідає "ГПУ" Олексій Красножон, 58 років, головний державний санітарний лікар Деснянського району. — Трьох продавщиць забрали в лікарню. Власник теж сів на горшок на другий день після вживання харчів із власного кіоску. Вилучили півтора кілограма м"яса для шаурми. Воно теж було заражене.

Зі слів Олексія Красножона, санепідемстанція закрила лише один ларьок — Тараса Колесника. Решту змусили зачинитися міліціонери.

— У понеділок була нарада в Олександра Олійника — заступника голови Деснянської райадміністрації. На ній обговорювали проект рішення про повну заборону продажу шаурми в нашому районі. Те ж саме стосується біляшів, хот-догів, пиріжків із лівером. Цей асортимент товару — небезпечний для вживання, — каже Красножон.

Зараз ви читаєте новину «На Лісовому заборонили шаурму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути