Ексклюзиви
неділя, 24 червня 2018 08:26

На харківському вокзалі прощались з більшовиками

24 червня 1934 року більшовицька влада перебралася з Харкова до Києва. Про відповідне рішення клопотався особисто "товариш Сталін". За 14 років до цього Ленін називав такі плани "нісенітницею".

Ідею перенести центр Радянської України не зумовили економічний, культурний чи інфраструктурний розвиток Харкова. Тоді у "першій столиці" працювали всеукраїнські державні установи, клекотіло мистецьке та наукове життя. Основна причина була інша – ідеологічна.

"Основна мета перенесення столиці була в тому, щоб позбавити народ пам'яті. І радикальна "хірургія" здавалася єдиним порятунком. Адже це місто зберігало ще зовсім свіжі спогади і про величну УНРівської маніфестації у Святій Софії, і про багатотисячні колони під жовто-блакитними прапорами, і про читання універсалів Центральної Ради" – написала доктор філологічних наук Віра Агеєва.

Крім того, тодішня влада хотіла бути ближчою до аграрних районів Правобережжя, намагаючись приховати наслідки нею ж організованого голоду.

23 червня її проводжали на харківському вокзалі. Другий секретар ЦК Компартії України Павло Постишев запевнив, що Харків назавжди залишається надійним тилом радянської держави. З нагоди цієї події у Києві відбулися гучні урочистості та військовий парад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прийняли документ, який змусив росіян їхати до Києва

Місто облаштовували поспіхом: новоприбулих чиновників не було де селити. З нуля довелося зводити урядові будівлі - так з'явилися приміщення Кабміну, Адміністрації Президента, Верховної Ради.

Зручною для розміщення урядового кварталу більшовикам видалась Михайлівська площа. Проекти забудови подали четверо архітекторів, три з яких передбачали знесення Михайлівського собору. У результаті конкурсу переміг архітектор Петро Юрченко – і в 1936 році храм знищив вибух.

Автор: tsdkffa.archives.gov.ua
  У 1936 році вибухом знищили останні конструкції Михайлівського золотоверхого монастиря. ФОТО: tsdkffa.archives.gov.ua
У 1936 році вибухом знищили останні конструкції Михайлівського золотоверхого монастиря. ФОТО: tsdkffa.archives.gov.ua

Втім, масштабна реконструкція площі так і не розв'язала питання урядових споруд в Києві. Встигли здійснити лише частину грандіозного задуму, звівши будівлю для НКВС (зараз приміщення Міністерства закордонних справ). За планом, таку ж симетричну будівлю мали звести для Раднаркому УРСР, фунікулер замінити на сходи, а обличчям до Дніпра поставити 75-метровий пам`ятник Леніну.

14 травня США визнали Єрусалим ізраїльською столицею, перенісши туди своє посольство з Тель-Авіва. У день відкриття жителі Палестини зібралися зі свого боку за півкілометра, озброївшись вибуховими пристроями та кидаючи "коктейлі Молотова" у бік Ізраїлю.

Зараз ви читаєте новину «На харківському вокзалі прощались з більшовиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути