Ексклюзиви
вівторок, 22 серпня 2006 17:25

Композиції з рослин кияни витоптують за день

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  У понеділок у Ландшафтному парку на Печерську в Києві зеленбудівці Солом’янського району готують композицію, яка називається ”Картинна галерея на Андріївському узвозі”
У понеділок у Ландшафтному парку на Печерську в Києві зеленбудівці Солом’янського району готують композицію, яка називається ”Картинна галерея на Андріївському узвозі”

Уже третій тиждень з ранку до вечора зеленбудівці викладають у Ландшафтному парку на Печерську квіткові композиції, які відтворюють картини художників.

Деснянський район (Троєщина) представить картину "Царівна Жаба". Зображення спочатку малювали на папері, потім переносили на землю, розбиваючи контури кілочками. Ця робота забрала кілька днів. І лише тоді почали висаджувати квіти. Переважно звичні для киян бегонії, альтенатери, седуми та цинерарії.

— До ста тисяч квітів ми вже висадили, — майстер "Зеленбуду" Деснянського району Оксана Пташка, 26 років, має втомлений вигляд.

Останнім часом виставку квітів приурочують до Дня Незалежності. Насправді вона проводиться вже 51-й раз і вважається найбільшою в СНД. Подивитися на композиції, створені київськими майстрами, приїжджають автобусами із Росії та Білорусі.

Жінки, які висаджують квіти, трудяться цілими днями. Кажуть, дуже втомилися.

— Закінчувати будемо, напевне, в середу вночі, щоб устигнути до Дня Незалежності. Ми тут без вихідних сидимо з початку серпня, — розповідає майстер "Зеленбуду" Шевченківського району 48-річна Ніна Шкарупа.

У Шевченківському районі 15 співробітників служби утримання зелених насаджень кілька місяців вирішували, яку саме композицію створити з квітів. Остаточно ухвалювали голосуванням. Зупинилися на картині "Літо" житомирського художника Юрія Дубініна — серед поля квітучих маків стоїть жінка з глечиками. Маки виклали з маленьких декоративних квітів. На панно вже пішло понад 150 тис. рослин.

— Там ще зверху хмарки блакитні та метелики. Наші маки буде видно із самого Дніпра. Картина тут найбільша — 120 квадратних метрів точно є, — додає Ніна Шкарупа.

Пані Ніна сім років тому разом із колегами створювала композицію "Дорога до Храму", яка виборола перше місце. Відтоді чекала, коли потрапить на виставку знову.

— У нас в районному "Зеленбуді" очередя. Всі хочуть сюди попасти. Кому випаде, той і працює, — просто пояснює Ніна.

Господарі парку, зеленбудівці Печерська, одну пташку в картині Катерини Білокур "Горобчики" виклали з трьох тисяч квітів.

— Це кожну рослинку треба посадити вручну, укріпити її, полити, — розказує Катерина Алтаєва, 56 років. Жінка в "Зеленбуді" вже 41 рік. Дітей у неї немає. Чоловік, вийшовши на пенсію, також сюди навідується, допомагає. На День Незалежності подивитися роботу Катерини прийдуть всі її знайомі та родичі.

Особливого клопоту квіткарям завдають кроти. Вони риють нори і вночі вилазять прямо серед квіткових композицій.

— Мучають — страшне, — скаржиться пані Катерина. — За тиждень вилили в ті нори бочку солярки, може виздихають.

Останні два дні кротів у клумбах не видно. Після проведення на сусідньому Співочому полі концерту з нагоди закриття Форуму українців гризуни зникли.

— Тут так голосно було — а ми працювали, — додає жінка, не відриваючись від висаджування квітів.

У кутку парку споруджують дивну конструкцію із квітів, дзеркал і скла.

— Це червоні риби метіса, чи як його? — не може пригадати ім"я художника Матісса працівник "Зеленбуду".

— Він мені подобається, — каже про французького митця дизайнер Голосіївського району Олена Донець, 38 років. За її задумом, входом до картини буде дерев"яна рамка. — Я вирішила продовжити малюнок. Зі сходів, що ведуть у рамку, відвідувачі побачать те, що, на мою думку, міг би намалював Матісс.

Залізні каркаси риб, які стануть частиною майбутньої композиції, поки що стоять біля дороги. За день до відкриття виставки їх прикрасять червоними гвоздиками і розмістять за склом. Це буде символічний акваріум.

— Це моя десята робота, ювілейна, — зазначає пані Олена. — Cкло я використовую вперше. Ще не рахували, скільки пішло квітів, але хризантем — уже понад тисячу.

Жінки просять, аби неодмінно написали, щоб кияни обережніше ставилися до їхніх композицій.

— Я з торішньої виставки пам"ятаю — культури немає ніякої. Вже 24-го газони витоптали й покрали, а ми стільки працювали. Не співчувають нам, — не відриваючись від квітів, з докором каже одна із майстринь.

Зараз ви читаєте новину «Композиції з рослин кияни витоптують за день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути