вівторок, 01 квітня 2008 07:10

Олександру Гончаренко вигнали з Житнього ринку

Автор: фото: Євіген Колесник
  Торговець Житнього ринку Олександра Гончаренко у кузові вантажівки біля яловичих туш. Адміністрація ринку забрала в жінки місце, на якому вона торгувала кілька років. М’ясо від температури зіпсувалось
Торговець Житнього ринку Олександра Гончаренко у кузові вантажівки біля яловичих туш. Адміністрація ринку забрала в жінки місце, на якому вона торгувала кілька років. М’ясо від температури зіпсувалось

Керівництво Житнього ринку виганяє приватного підприємця Олександру Гончаренко, 37 років, з торгового місця. Жінка пояснює це відмовою платити хабарі бригадиру-контролеру.

У четвер яловичина, яку привезла Олександра, день пролежала у вантажній машині поблизу Житнього. Швагро жінки Іван Гончаренко, 49 років, нервово походжає біля вантажівки на задньому дворі. Каже, товар купує в Могилеві-Подільському на Вінниччині.

— Не знаю, що робити. У машині м"яса — на п"ять тисяч гривень. А воно на сонці пропадає, — бідкається Іван.

Володимир Підгірський, контролер Житнього ринку, не захотів клеймувати м"ясо. І поставив на місце N30, де раніше  торгувала Олександра, іншого чоловіка. А жінці наказав перейти на друге місце або зовсім забиратися.

— Бригадир мені пояснив, що це — людина директора Житнього Ірини Михайлівни Кравцової. Вона, мовляв, і буде торгувати на моєму місці. Бо воно вигідне. До іншого покупець може й не дійти. Підгірський погрожував, що я взагалі тут не працюватиму, кидався м"ясом. За що мені така нєрвотрьопка? — ледь не плаче Гончаренко.

За її словами, Володимир Підгірський почав працювати на Житньому контролером півроку тому. Раніше займав таку саму посаду на Лук"янівському ринку. Підприємці м"ясного відділу розповідають, що Підгірський вимагає з них хабарі. А тих, хто не хоче платити, погрожує вигнати. Олександра переконана: контролер мстить через конфлікт, який стався між ним та її швагром 12 лютого.

— Щоразу я привожу м"яса по 19 голів. Прошу, аби його поклали в холодильник. Контролер відповідає, що нема місця. Як покладу йому на стіл п"ятдесят гривень, то мовчки встає, і йдемо в лабораторію — туші клеймити. Взимку Підгірський замовив у мене кілька кілограмів м"яса. Я привіз. Того ж дня він поставив на моє робоче місце свою жінку й кума, які торгували моїм же, подарованим м"ясом. То ми з ним і посварилися. З тих пір я йому не плачу, — говорить Іван Гончаренко.

— Ми з Сашею за 15 років вже маємо своїх клієнтів, — заступається за колегу Катерина Сєкан, 40 років, підприємець на Житньому. — Є покупці, які й ціни не питають, бо знають, що й скільки коштує. Часто даємо м"ясо в борг. Навіть не знаємо, як їх звати, даємо під чесне слово.

— У мене купують м"ясо оптом власники кафе. Якщо мене не буде, то куплять у когось іншого. Гублячи торгове місце, втрачаю клієнтів, — додає Олександра Гончаренко.

У четвер вона проклеймувала одну тушу. Виставила її на продаж на сусідньому торговому місці поряд із товаром колеги.

Олександра живе в селі Яхни Миронівського району на Київщині. Щоб продавати м"ясо на Житньому, платить щомісяця фіксований податок у розмірі 150 грн за місцем реєстрації. Окрім того, щодня віддає 100 грн ринкового збору.

Директорка Житнього ринку Ірина Кравцова в конфлікт не втручається. Каже, нехай підприємці самі розбираються з контролером. Її заступник відповідає торговцям, що не бачить підстав для звільнення Підгірського. А те, що він бере хабарі — не підтверджено.

Зараз ви читаєте новину «Олександру Гончаренко вигнали з Житнього ринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути