субота, 15 липня 2017 19:15

Як змінювалася ціна проїзду в громадському транспорті Києва

Із сьогоднішнього дня удвадцяте за часи незалежності підняли ціну на проїзд у метрополітені й 17-й раз - у тролейбусі, трамваї й автобусі.

Про те, як змінювалася ціна на проїзд у громадському транспорті, пише "Слово і діло".

Короткий час після здобуття незалежності проїзд у метрополітені коштував 15 коп. Однак уже до середини 1992 року ціни на проїзд у метро та наземному транспорті піднялися до 50 коп.

У 1992 році в Україні ввели тимчасову валюту купоно-карбованця.

Так, тільки з кінця 1992 року до кінця 1993-го проїзд подорожчав у 20 разів – з 5 крб до 100, після чого темпи злегка сповільнилися. У 1993-1994 роках ціна проїзду зросла лише в десять разів, а в період між початком 1995-го та 1996-го років проїзд подорожчав лише в чотири рази й склав суму в 20 тис. крб за одну поїздку в метро або наземному транспорті.

До цього моменту зарплата обчислювалася вже мільйонами: середня становила близько 3,2 млн крб на місяць. Таким чином, сама дорога на роботу та назад на метро забирала близько третини зарплати – майже мільйон на місяць.

Автор: "Слово і діло"
  Подорожчання проїзду в метрополітені
Подорожчання проїзду в метрополітені

Після введення гривні в період з вересня 1996 до березня 2000 року проїзд подорожчав менш ніж удвічі – з 20 коп. до 50 коп. При цьому середня зарплата за цей час зросла приблизно в такій же пропорції – зі 132 грн до 210 грн.

Наступне значне підвищення відбулося в листопаді 2008 року – тоді вперше за роки незалежності країни ціна проїзду в столичному метро обігнала вартість проїзду в наземному транспорті й склала 2 грн, в той час коли одна поїздка на автобусі, тролейбусі або трамваї стала коштувати в 1,5 грн.

Правда на початку 2009 року ціну жетона трохи знизили – до 1,7 грн, але до вересня 2010 року вона знову встановилася на тому ж рівні. В цей час квитки на наземний транспорт трималися на тому ж ціновому рівні до лютого 2015 року, коли проїзд знову подорожчав удвічі.

Автор: "Слово і діло"
  Подорожчання проїзду в наземному транспорті
Подорожчання проїзду в наземному транспорті

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві зростуть штрафи за безквитковий проїзд

Із 15 липня у столиці на 1 грн зросла вартість проїзду в маршрутках, які належать комунальному підприємству "Київпастранс". Це стосується і автобусів, які працюють у режимі маршрутного таксі.
Зараз ви читаєте новину «Як змінювалася ціна проїзду в громадському транспорті Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути