Ексклюзиви
вівторок, 30 жовтня 2012 12:07

9 сімей живуть в аварійному будинку у центрі столиці
18

Фото: Фото: Андрій Жигайло

20 років живуть 9 сімей в аварійному будинку, що по вулиці Тропініна, 6 у центрі Києва. У двоповерхівці немає опалення і гарячої води, стіни обсипаються, а перекриття прогнили та провалюються.

"Ми всі працювали на кабельному заводі, що був тут неподалік. Коли, в 1989 році, реорганізовували його гуртожиток, нас тимчасово переселили сюди. Вже тоді будинок був аварійним, але нам обіцяли, що за два роки нам дадуть квартири. Але все покотилось в тартарари вже через рік, потім розвалився Радянський Союз і завод закрився. А в 1995 році нас продали за 5000 доларів приватній фірмі, і перепродують досі", — розповідає мешканка Галина Миколаєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Великій Британії штрафуватимуть тих, хто оселяються в порожні будинки

Будинок побудований у 1906 році. В середині століття його кімнати перепланували під комунальні квартири. З того часу капітального ремонту в будівлі не було.

"Тут весь час тече з даху, через що шматки стелі обвалюються на підлогу. Стіни цвітуть і кришаться. Не працює каналізація, всі стоки ми відрами маємо виносити на вулицю. В одній з кімнат на першому поверсі стіна зрушилась в бік і тепер може впасти. З першого поверху частина сімей вже з'їхала, там тепер все закрито — додає жінка.

З комунікацій у будинку є електрика, центральне водопостачання та газ. Але, мешканці скаржаться, що під час морозів перемерзають труби і за водою потрібно ходити на вулицю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через аварійний міст Тясмин всох на 2 метри

"Ми самотужки пробували робити ремонти, але нічого не вдається. Тільки щось зробиш, а воно розвалюється. Воду в ванну гріємо на спеціальному обігрівачі, якого самі зробили. Він чимось схожий на самогонний апарат - пропускає воду через трубки. Якщо подзвонити в ЖЕК то ми не стоїмо на балансі і сантехніка вони не направлять. Але квитанцію за оплату комунальних послуг ми отримуємо стабільно. І лічильники газові нам встановили, але пічки не дозволяють вмикати. Зимою гріємось пляшками з гарячою водою, бо опалення немає, а обігрівач надовго не включиш, бо може проводка погоріти", — додає інша мешканка Валентина Дружина.

Недавно у будинку знімали епізоди фільму "Брат за брата". За зйомки жителям заплатили та придбали пральну машинку у спільну ванну.

Мешканці кажуть, що вже втомились ходити по різних інстанціях та чиновниках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львівська ратуша завалилася одразу після огляду чиновниками

"Приватний власник купив наш будинок в кабельного заводу і перепродав його комусь, ті ще кудись продали. Потім, будинок перепродали ще одному чоловіку, він пробував тут навести порядок, помагав з ремонтом, але потім пропав десь. Він нас обіцяв переселити: цей будинок знести, а новий побудувати. Ми вже пережили всі влади, які були в Києві. Весь час ходимо по чиновниках, і всюди вони нас посилають. У Попова були, і в Омельченка, але вони здають нас до своїх заступників, а ті нічого не роблять. В райадміністрації, якщо чують, що прийшли з Тропініна, 6 - одразу скасовують прийом. Ось я стою в черзі на квартиру на 73 місці, і так вже п'ятнадцять років. Тут ми всі прописані, але отримати і приватизувати кімнати не можемо бо дім аварійний і належить приватному власнику. Ми готові з'їхати звідси, було б куди. Але грошей у нас, щоб орендувати чи купити собі квартири немає", — каже Наталя Левенчук.

У КМДА кажуть, що допомогти не можуть. Будинок знаходиться у приватній власності, і вони не мають права втручатись в його справи. З власником будинку зв'язатись не вдалось.

 

Зараз ви читаєте новину «9 сімей живуть в аварійному будинку у центрі столиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути