середа, 06 червня 2012 18:49

Біля донецького вокзалу ринви вкрили позолотою

У Донецьку до Євро-2012 реконструювали залізничний вокзал. Площу комплексу збільшили втричі. Раніше він міг прийняти до 17 тисяч пасажирів на добу, тепер - 35 тисяч. Будували рік і вісім місяців. Витратили мільярд гривень із бюджету.

Ліворуч від головного входу виблискує золотом нова церква. На асфальті є спеціальні смуги для людей з вадами зору. Стару будівлю сталінської епохи відремонтували. Встановили інформаційні бокси, де можна прочитати про місцеві пам'ятки, готелі та ресторани трьома мовами. На електронному табло - найближчі рейси українською й англійською.

- Эй, мужчина! Але? Там места для пассажиров первого класса и СВ! - кричить залізничниця до літнього чоловіка з валізою. Вона чергує біля залу очікування. На дверях напис "VIP-ЗОНА". Зал обставлений диванами, постелені килими, стоять рослини в діжах. Немає жодного пасажира.

Ескалатор довозить до великого конкорсу - переходу над залізничними коліями. У ньому облаштували зал очікування для пасажирів поїздів далекого прямування. Великі білі вазони з рослинами підсвічені блакитним. На кожній колоні встановлені відеокамери.

Для спуску з переходу на перон є два сталеві ліфти для інвалідів. На м'яких кріслах, обтягнутих яскраво-блакитною штучною шкірою, чекають потяга двоє харків'ян.

- Вокзал красивее, чем в Киеве. Только я не понял - почему столики и стулья есть, а кофе не наливают, - 39-річний Денис Сергієнко показує в бік кафетерію, який не працює.

- А мне не понравилась церковь у выхода в город - там позолоченные водосточные трубы. Колхозная помпа не вяжется с вокзалом в стиле хай-тек - иностранцы засмеют, - говорить 32-річний Андрій, приятель Дениса.

На підстриженому газоні навпроти приміського вокзалу літня жінка годує дворняг. У одного собаки на вусі кліпса. Це означає, що пес щеплений від сказу та стерилізований.

- А живодеры клипсы снимают и убивают, - каже 60-річна Любов Сухіна. Вона живе в будинку поряд. Каже, собаки з кліпсами з'явилися в середині травня. - В том году бегали стаями, под Евро их стали истреблять. Потом начали вылавливать, делать прививки и выпускать. А в прошлое воскресенье снова хапали всех подряд. Я этих не отдала, говорю - они безопасные. На меня написали протокол, обещали штраф тысячу гривень.

На зупинці громадського транспорту реклама Євро та напис "Донецьк вітає тебе". Розташовані знаки, що тут заборонено пити й курити. З вокзалу до центру й далі, до фан-зони, їде тролейбус №2.

- Следующая остановка - улица Горная, - лунає з гучномовця. А далі інший чоловічий голос: - The next stop is Gornaya street.

На стовпах уздовж вул. Артема нові таблички з назвою вулиць українською та англійською. Під ними піктограми, розроблені УЄФА. По них уболівальники зможуть дістатися до "Донбас Арени", навіть не уміючи читати.

На перетині просп. Богдана Хмельницького та вул. Артема будівля завішана банером до рівня 10-го поверху. Рекламою "КІА" прикрили аварійний фасад гуртожитку №8 Донецького національного технічного університету. За 300 м велетенський банер на готелі "Україна", який не встигли відреставрувати. Там реклама майонезу та хліба й напис "Донецьк 2012". Скелет напівзруйнованої споруди на перетині просп. Театрального та вул. Челюскінців сховали за намальованим фасадом. Здалеку може здатися, що він справжній.

У фан-зоні біля парку Щербакова робітники монтують сцену й екран завбільшки 125 кв. м. Зо два десятки жінок метуть асфальт. Збоку - вагончики біотуалетів, які Донецьк закупив рік тому по 400 тис. грн кожен.

О 21.00 на другому поверсі ірландського пабу "Золотий лев" порожні три столики в залі для некурящих. Біля стійки дві жінки в яскравих босоніжках на підборах. За столом при вході чоловіки голосно розмовляють англійською. П'ють німецьке пиво по 42 грн за 0,5 л.

За останній місяць у Донецьку вбили іспанського вболівальника, покалічили англійця й чотирьох американців, які приїхали на Євро. Інциденти сталися в нічних клубах і ресторанах.

- На 11 июня верхний зал у нас забронировали французы - их будет больше 100 человек, - весело розповідає офіціантка років 20. - А на этом этаже резерв для англичан. Для местных, извините, не резервируем. Если хотите прийти, попробуйте, но точно говорю, негде будет не то что сесть - ступить, иностранцы будут стоять в проходах. Это будет безумие.

"У Донецьку панує мафія"

Британська газета The Sun опублікувала статтю "ВІЛ-інфіковані повії не говорять про хворобу" про донецьких проституток. Телеканал SkySports у сюжеті "Українські футбольні ультрас посилено готуються до Євро-2012 назвав донеччан нацистами. Інтернет-видання The Opinion Telegraph розповіло про скандал, який влаштував у Британії донецький бізнесмен. У статті "Нові донецькі б'ють британців, знищують демократію та запрошують на чемпіонат" англійців закликають "утриматися від відвідування України, і тим більше Донецька, де панує мафія".

166

вивісок-покажчиків зі світлодіодами встановили для пасажирів Донецького вокзального комплексу.

26

ескалаторів і 26 ліфтів має оновлений донецький вокзал.

1700

собак у Донецьку стерилізували за рахунок фонду "Розвиток України". Його засновник - власник футбольної команди "Шахтар" і народний депутат від Партії регіонів мільярдер Рінат Ахметов.

8800 гривень

коштує один знак пішохідного орієнтування, які місто замовило до Євро-2012. За 50 таких мерія сплатила приватній фірмі 440 тис. грн.

39 260 000 гривень

витратили з міського бюджету на благоустрій Донецька та облаштування зон гостинності 2012 року.

 

Зараз ви читаєте новину «Біля донецького вокзалу ринви вкрили позолотою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути