субота, 16 липня 2011 13:41
Вадим Карасьов
Вадим Карасьов
Директор Інституту глобальних стратегій, один з лідерів партії "Єдиний центр"

Янукович хоче очистити Партію регіонів від олігархів

Роман Ландік-молодший потрапив у халепу, яка створена визріванням нового політичного контексту в умовах консолідації влади в руках Януковича і в умовах підготовки до передвиборчої кампанії.

Існує конфлікт між президентом, його адміністрацією і нинішнім клановим, регіональним і кадровим складом Партії регіонів. Це латентний конфлікт, він не проявлений, не глибинний. Партія регіонів у нинішньому вигляді дісталася Януковичу періоду 2006-2007 років, коли її формували впливові донецькі олігархи, політики і деякі представники Сходу і Півдня України. Ця партія у сьогоднішньому вигляді Януковича не влаштовує. Він вже давно хотів сам контролювати особисто список партії, щоб це були суто гвардійці Януковича.

Оприлюднене відео з бійкою може стати приводом і поштовхом, щоб почати чистку партійних рядів напередодні парламентських виборів 2012 року і формування нового списку Януковича. Хтось з братів Ландіків може і не потрапити у цей список. Якщо потрапить, то на серйозних і нових умовах. Хіба брати Ландіки не проявляли крутий норов, хіба не робили контраверсійних заяв? Це використання помилок окремих депутатів і їхній сімей напередодні кастингу, номінації та інших форм відбору на вибори.

Ми знаходимось у XVI-XVII столітті

Колись пройшла епоха формування феодальних дружин на основі майнових прав, коли доступ в політику визначався наявністю майна, перш за все залізних знарядь — шолома, кольчуги, списа, меча, щита. Хто не мав цього, йшов у піхоту. Закінчується епоха феодальної роздробленості, яка характеризувала українська політику. Такими політиками важко керувати.

Партія регіонів зразка 2002-2010 років, на погляд президента і його команди, має відійти у історію. Це має бути партія без олігархів, без Ахметова, без Ландіків, без тих, за ким стоять капітали, заводи і пароплави. Це люди з економічною самостійністю, а відповідно з політичним впливом, норовом і амбіціями.

На зміну феодальної роздробленості прийшла феодальна централізація абсолютних монархів. Хочуть вичистити всіх багатих людей зі списків політичних партій. Тому паралельно іде розмова з Ахметовим, щоб він не брав участь у виборах, паралельно проводяться обшуки у офісах Жеваго з натяком на те, щоб він не ліз у політику, а займався бізнесом.

Колись роздроблені феодальні країни перетворилися на абсолютні монархії, наприклад, Франція. Проте інші, такі як Велика Британія, з феодально роздробленої перейшла до парламентської конституційної монархії, а потім до демократії. З точки зору особливостей української політики, ми знаходимось у XVI-XVII столітті, коли Британія і Франція обирали свій шлях. Феодалам вже не знаходилось місця у політиці, бо приходили підприємницькі низи.

Зараз ви читаєте новину «Янукович хоче очистити Партію регіонів від олігархів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути