пʼятниця, 22 грудня 2017 13:44

Заначка

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Заначка – у Тлумачному словнику української мови пояснюється, як слово з розмовного вжитку, що означає: 1) Потаємне місце, де ховають що-небудь. 2) Те, що сховано, зберігається у такому місці.

"За чималеньку суму (добре, що хоч здогадалася взяти про всяк випадок кілька сотень із батькової заначки) Олені зробили рекомендовані лікарем обстеження" (Антін Щегельський)

У Словнику жаргонної лексики слово "заначка" пояснюється як приховані від когось гроші чи дорогоцінності.

У Словнику українського сленгу на сайті "Словотвір" вказано, що поряд із "за­начкою" вживається слово "заничка".

В англійській мові є розмовний вираз nest egg – заначка, відкладені на чорний день гроші. Дослівно перекладається, як "яйця у гнізді".

"Заначки широко з'явилися в радянській прозі і в кінематографі наприкінці 1950-х – коли життя увійшло в колію після випробувань індустріалізацією, терором, війною і відновленням, – писав російський літературознавець Дмитро Биков у статті "Заначка душі" для видання "Коммерсант" 2007-го. – Тоді і виникла ця прикмета мирного побуту – приховування від перевіряючої інстанції (в цьому випадку – від сім'ї) деяких грошей на веселе життя. Подібні заначки робив письменник Максим Горький. Знаючи про його марнотратство, родина намагалася відбирати в нього літературні гонорари. Але іноді він заначував 10–20 лір на к'янті (італійське сухе вино. – Країна). Горький знав, що краще накопичити й пропити, ніж накопичити й купити".

2012-го в Серпухівському районному відділі судових приставів біля Москви під час ремонту покрівлі виявили заначку 100-річної давнини. Це був згорток із банкнотами й облігаціями. Припускають, що гроші й цінні папери сховав купець Сєріков, який володів особняком до 1917 року.

"Заначка, або Миколина пригода" – назва оповідання керівника будинку культури села Іванове Селище Глобинського району на Полтавщині Володимира Ринденка. Опубліковане позаторік на сайті "Проба пера".

Агентство мікрокредитів "Заначка" діє у місті Солекамськ Пермського краю в Росії. Видає позики під 159% річних.

У Києві існує інтернет-­магазин із продажу сейфів "Заначка". Пропонують офісні та для зброї. Коштують від 1996 грн.

Екстрасенс 49-річна Олена Курілова вважає, що чоловіки, народжені під знаками зодіаку Лев, Овен і Стрілець, найчастіше роблять заначки на своїй території. Водолії, Терези й Близнюки – знаходять для цього найнесподіваніші місця. Раки, Скорпіони й Риби ховають гроші там, де їх знайти практично неможливо. Пощастило жінкам, у яких чоловіки належать стихії землі – Діва, Телець або Козеріг. Вони заначують у найбільш передбачуваних місцях: під матрацом, у шафці, у взутті.

Пісню "Заначка" виконує харківський рок-н-рол гурт "Элвис одобряет":

"Мешок с деньгами не поможет тебе,

Ты все равно его отдашь жене,

Как все авансы и все получки,

Все, до копейки, как подкаблучник.

А вспомни деда или своего батю,

Или любого из знакомых женатых,

На полке в ванной или на даче –

будь мужиком и сделай ­заначку".

У сонниках пишуть, що ­ховати у сні заначку – до конфліктів у сім'ї. Знайти сховані чоловіком гроші – до великих боргів.

Сайт автомобілістів Carakoom радить робити заначки в коробці ­запобіжників, під центральною консоллю, під кожухом перемикача швидкостей, за магнітолою, в рулі, під теплоізоляцією капота і в акумуляторі.

У місті Борисові в Білорусі на рибному заводі прибиральниця знайшла в підсобці пляшку бальзаму "Чорний знахар". Вирішила, що це – заначка когось із робітників. Випили з чотирма колегами на День матері. У пляшці виявилась рідина для чищення котлів. Троє жінок потрапили в токсикологічне відділення лікарні, у двох – опік горла.

"Секретна заначка" – елемент із комп'ютерної гри World of Warcraft. Знайшовши його, гравець отримує дві срібні монети і 44 мідні.

Анекдоти про заначку:

Сімейне життя тягне за собою три великі біди: дружину, тещу й дітей. І тільки одну маленьку радість – заначку.

У дружини нюх на гроші – постійно заначку знаходить. Ось думаю: може почати ховати в інше місце?

Синонімами до заначки є – ничка, сховок, секрет, загашник.

Слово "никати" – означає кудись подіти, покласти, заховати чи загубити без сліду. Друге значення – непомітно поцупити, вкрасти.

Никатися, впасти на ничку – ховатися.

Хавать на ничку – жаргонізм, що означає їсти, приховуючи це від інших.

Зі словенської мови zanikati – заперечувати.

"Уперше почув слово "ничка" в дитинстві, яке протікало на щиро-безшабашній робітничо-бандитській київській Шулявці, – пише Олександр Червинський у газеті "День" 1999 року. – 5-річний Валько, сплюнувши мені на сандалик і пхнувши в груди, заявив: "Це ти з моєї ницки пістолетик забрав".

Друга зустріч із цим словом сталася за кілька років. До батька навдивовиж швидко для своїх 120 кіло влетів сусід, дядько Коля, потрясаючи шматом сала й цибулиною, і жарко задихав: "Вітя, швидше, поки моя кобра з дітями до зоопарку пішла. Діставай зі своєї нички". Ничка виявилася в туалеті за бачком. Там була пузата пляшечка з написом: Spiritus vini rectificati – 96°, батько тоді працював у медінституті.

Після університету я два роки в лейтенантському званні командував конвойним взводом – охороняв зону суворого режиму. Вражало вміння зека заникати прямо на собі гроші. Сотенну складали в крихітний квадратик, який зашивали в несподівані місця.

Найшикарнішу на зоні ничку бачив у злодія в законі Сови – земляка із Солом'янки. Він був у великому авторитеті – "горб" (бригадир) на залізничній рампі. Його кабінет було оббито мореним дубом. У дуб і вмонтували ничку, де завжди були коньяк, сигарети "Мальборо" (це був 1984 рік) та індійський чай – у просторіччі "слоник".

"Були б гроші - всі столи були б однаково багатими. У наших співробітників був скромний перекус, бо їм видали по 100 гривень премії. Чиновників я годував за свої гроші й витратив півтори тисячі гривень. Навіть жінці не казав. Тільки після того, як піднявся шум, розповів їй, бо це було із моєї заначки. У нас же як: хоч останнє виклади, а гостей зустріти треба", – каже 67-річний Степан Жидких, директор Коростенського навчально-виробничого підприємства Українського товариства сліпих на Житомирщині.

3 грудня там провели урочистості до Міжнародного дня людей з інвалідністю. На столах чиновників були горілка, вино, запечена курка, м'ясна нарізка, бутерброди з ікрою, фрукти й виноград. Перед людьми із вадами зору - печиво й булочки

Зараз ви читаєте новину «Заначка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути