Ексклюзиви
неділя, 09 серпня 2020 18:48

Споруди, які вражають уяву - назвали переможців конкурсу "Будівля року-2020"
44

Найкращі будівлі 2020 року в 15 категоріях знаходяться в різних країнах. Обирали переможців завдяки голосуванню в мережі інтернет.

Проєкт розмістили на сайті премії ArchDaily, там же можна було віддати голос за проєкти.

"В ArchDaily ми не вважаємо, що для визначення якості архітектури необхідне "експертне" журі. Ми довіряємо вам, наші читачі, обрати будинки, які - завдяки своїй красі, інтелекту, творчості чи служінню громаді - представляють найкращу архітектуру року. Ви ще ніколи не підводили нас. Ви звузили список з тисяч до 5 за категорією, а зараз до 15 приголомшливих переможців. Отже, від усіх нас в ArchDaily, дякуємо - і ось ваші переможці!", - повідомляють засновнии премії.

Будинок-паразит в Кіто, Еквадор
Фото: Андрес Віллота
Будинок-паразит у Кіто, Еквадор
Будинок-паразит у Кіто, Еквадор
Стежка на даху школи в Чунціні, Китай
Середня школа в Чунціні, Китай

Переможців визначили в 15 категоріях: малий масштаб, навчальна архітектура, найкращі прикладні продукти, житло, архітектура гостинності, офіси, архітектура громадського простору, архітектура інтер'єру, будинки, релігійна архітектура, культурна архітектура, комерційна архітетура, спортивна архітектура, промислова ахітектура, архітектура охрони здоров'я.

На цю премія ArchDaily номінували вже реалізовані та повністю завершені проєкти. Gazeta.ua зробила підбірку світлин та коротких описів проєктів-переможців.

Переможцем у категорії "Малий масштаб" став "Паразитуючий будинок" в столиці Еквадору від архітектурного бюро "El Sindicato Arquitectura". Проєкт реалізований у 2019 році.

Автор: Андрес Віллота
  Будинок-паразит у Кіто, Еквадор
Будинок-паразит у Кіто, Еквадор

Проектування та будівництво житлового будинку площею 12 кв.м, розташованого на даху існуючої будівлі у популярному районі Сан-Хуан у місті Кіто, столиці Еквадору - це мінімалістичний об'єкт, орієнтований на вирішення основних потреб житла для однієї особи чи молодої пари. У будіночку є ванна кімната, кухня, ліжко, приміщення для зберігання та житлова кімната, які забезпечують усі потреби житла на зменшеній площі.

Переможцем у категорії "Навчальна архітектура" назвали Нанкайську середню школу в районі Ланцзянь міста Чунцін, Китай. Авторство проєкту належить архітектурному бюро gad. Проєкт 2018 року.

Автор: gad
  Середня школа в Чунціні, Китай
Середня школа в Чунціні, Китай

Будівля школи має площу 109000 кв.м. Архітектори вважають, що кругла форма - ідеальна для кампусу.

"У гірському місті така середня школа інтегрує індивідуальне освітнє мислення в кампусове середовище. Це як космічний корабель, який приземлився на землю нізвідки. Конфліктні та інклюзивні риси правильно інтегровані, що змушує задуматися, чи існує можливість підривати відоме поза традиційним освітнім простором", - говорять автори проєкту про своє дітище.

У категорії "Найкращий прикладний продукт" переможцем обрали "Будинок А" архітектурного офісу REM'A.

Будинок у місті Гімарайнш, Португалія, має площу 450 кв. м. Побудований у 2019 році.

Автор: Ivo Tavares Studio
  Будинок А у місті Гімарайнш, Португалія
Будинок А у місті Гімарайнш, Португалія

"Будинок розташований на типовій ділянці периферійного регіону у місті Гімарайнш, для якого характерний оточуючий житловий район високої щільності. Проект був розроблений відповідно до нагальних потреб щодо контексту - конфіденційності та природної топографії сайту", - повідомляють архітектори про свій проєкт.

Будинок із бетону має обшитий деревом фасад. У проєкті врахували побажання замовників, тож будинок має декілька невеликих внутрішніх дворів та надійно оберігає приватність власників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незвичайні форми та продуманий дизайн - 11 кращих офісних будівель світу

Найкращим житлом 2020 року назвали житлову вежу "Біле дерево" (L'Arbre Blanc) у місті Монпельє, Франція. Будинок площею 10225 кв.м. побудували у 2019 році. Це спільний проєкт двох архітектурних фірм. Авторами "Білого дерева" є Димитрі Руссель з архітектурного агентства Манала Рахді "ОХО" та Ніколя Лайсне з архітектурного офісу Су Фудзімото.

"2013-го року міська рада Монпельє розпочала конкурс "Фолі Ріхтер". Метою якого було визначити план для маякової вежі, щоб збагатити архітектурну спадщину міста. Очікували побачити сміливий проєкт, який мав вписатися в існуєчий простір та включати магазини і житлові помешкання. Манал Рахді, Ніколя Лайсне та Димитрі Руссель вирішили покликати японського архітектора Су Фудзімото. Усі троє шукають натхнення в природі, навіть якщо вони висловлюють це дуже різними способами. На "Білому дереві" ці чотири бачення взаємно посилюються", - пишуть автори проєкту.

Автор: Сірілла Вайнер
  Житлова вежа "Біле дерево" в місті Монпельє, Франція
Житлова вежа "Біле дерево" в місті Монпельє, Франція

Архітектори створили громадські простори на нульовому поверсі та на даху. Простір нульового поверху має скляні стіни та виходить на вулицю, а на даху зробили загальну зону для мешканців та бар з відкритим доступом. Тож власники квартир першого поверху можуть насолоджуватися мальовничим видом. Але те, що виділяє проект, - це його дизайн. Четверо архітекторів розробили будівлю, натхненну формою дерева - з балконами, що відгалужуються від стовбура, і зі спеціальними платформами, які надають легкий затінок фасаду.

У категорії "Архітектура гостинності" обрали садовий ресторан "Гарячий горщик" (Hotpotpot) у місті Ченду, Китай. Автори проєкту - архітектурний офіс MUDA.

Автор: MUDA-Architects
  Генеральний план садового ресторану "Гарячий горщик"  у місті Ченду, Китай
Генеральний план садового ресторану "Гарячий горщик" у місті Ченду, Китай

Побудований у 2019 році садовий ресторан площею 1800 кв. м. органічно вписаний в евкаліптову рощі та розташований по периметру теплого озера з лотосами. Ця місцина славиться гарячими джерелами, а озеро нагадує гарячий горщик. Це й дало назву ресторану. Ставлячись із повагою до природного середовища, архітектори MUDA відмовилися від стін, використовуючи лише стовпи та навіс.

Найкращим реалізованим проєктом офісу назвали "Другий дім у Голувуді" (Second Home Hollywood) у місті Лос-Анджелес, США. Автор проєкту архітектурне бюро Selgas Cano. Загальна площа об'єкту дорівнює 90800 кв. м.

"Новий Другий дім у Голлівуді" - сукупність кількох рецептів та інгредієнтів каліфорнійського коктейлю. Обєкт розташований у Східному Голлівуді на площі 90 800 кв. м, включно з двома існуючими будівлями, які ми мали завдання зберети. Одна з них - двоповерхова. розроблена в 1964 році Полом Вільямсом, першим визнаним афро-американським архітектором, що працював у Лос-Анджелесі", - йдетья в описі проєкту.

Автор: Іван Баан
  Second Home Hollywood Office у Лос-Анджелесі, США
Second Home Hollywood Office у Лос-Анджелесі, США

Окрім двох будівель, в яких розміщені кафе, магазини конференц-зали та необхідні зручності, на терирорії розташовані 60 окремих офісів - капсул. Прозорі стіни дають відчуття, ніби співробітники знаходяться не в офісі, а в саду екзотичних рослин. Їх тут дійсно багато - понад 10 тис. трав'янистих рослин та дерев, висаджених у горщики та відкритй грунт, створюють непосторну атмосферу. Об'єкт створений на місці парковки. Саму ж стоянку перенесли в підземний паркінг.

Найкращим зразком громадського простору визнали новий термінал аеропорту Jewel у місті Чангі, Сингапур, архітектурного офісу Safdie Architects.

"Виконуючи свою місію як з'єднувач між існуючими терміналами, Jewel поєднує в собі два середовища - інтенсивний ринок і райський сад - щоб створити нову типологію спільноти та душі аеропорту Чангі - як серце та душа. Jewel поєднує красу природи з культурою та дозвіллям, драматично утверджуючи ідею аеропорту як піднесеного і яскравого міського центру. Що вкотре повторює репутацію"Місто в саду", яку має Сінгапуру", - описують архітектори свій проєкт.

Автор: Jewel Changi Airport
  Аеропорт Jewel Changi в Сингапурі
Аеропорт Jewel Changi в Сингапурі

В основі Jewel - лісова долина, терасовий закритий сад, який пропонує безліч просторових та інтерактивних вражень із пішохідними стежками, каскадними водоспадами та тихими зонами для відпочинку. Домінує над понад 200 різних видів дерев та флори найвищий у світі критий водоспад - "дощовий вихор", що зливається з окулуса на куполоподібному даху до саду. Великий потік води, окрім естетичної, виконує важливу практичну функцію - охолоджує повітря та дає свіжість.

Найкращою архітектурою інтер'єру обрали книгарнюу Чжуншуге в місті Чунцін, Китай, створену дизанерською компанією X+Living.

Автор: Фен Шао
  Книгарня Чжуншуге в Zodi Plaza, район Янцзяпін, Чунцін, Китай
Книгарня Чжуншуге в Zodi Plaza, район Янцзяпін, Чунцін, Китай

Розташована на 3-му та 4-му поверсі Zodi Plaza в міському районі Янцзяпін, книгарня вітає відвідувачів простим скляним фасадом, покритим книгами. Потрапивши всередину, по всьому темно-коричневому вестибюлю знаходяться розкидані "книжкові полиці" із затінкою. Відвідувачі можуть відчувати себе так, ніби вони опинилися в яскравому і теплому приватному кабінеті, коли читають у теплому світлі, що проектується зсередини абажурів.

Серед будинків найкращим визнали Будинок у Монсаражі, Португалія, зведений у 2018 року за проєктом архітектора Мануеля Айреша Матеуша.

Найкращою спорудою в номінації "Релігійна архітектура"визнали дерев'яну каплицю в селищі Лютцинген, Німеччина, споруджену за проєктом архітектра Джона Паусона.

Автор: Фелікс Фрідман
  Дерев'яна каплиця в селищі Лютцинген, Німеччина
Дерев'яна каплиця в селищі Лютцинген, Німеччина

Ця споруда була спроєктована в рамках проєкту "Зібен Капеллен" або Сім каплиць. Його мета - надати велосипедистам цілий ряд місць, в яких можна сховатися, а також зробити паузу та розмірковувати. Загальний короткий опис для всіх семи каплиць передбачав будівництво з деревини, з хрестом поблизу та забезпечення місця для сидіння.

Звання "Найкраща культурна архітектура" віддали музею Іва Сен-Лорана в Маракеші.

Присвячений роботі легендарного французького модельєра, Musée Yves Saint Laurent Marrakech (mYSLm) відкрив свої двері восени 2017 року. У музеї експонуються предмети з вражаючої колекції Fondation Pierre Bergé - Іва Сен-Лорана, яка включає 5000 предметів одягу, 15 000 аксесуарів з високої моди, а також десятки тисяч ескізів та різноманітних предметів.

Автор: Ден Глассер
  Музей Іва Сен-Лорана в міста Маракеш, Марокко
Музей Іва Сен-Лорана в міста Маракеш, Марокко

Будівля спроектована французькою архітектурною фірмою Studio KO, заснованою архітекторами Олів'є Марті та Карлом Фурньє. Розташована на вулиці Ів Сен-Лоран, що примикає до знаменитої Джардін-мажорелли, нова будівля займає понад 4000 кв.м. є більш ніж просто музеєм. Тут розміщено постійну виставкову площу 400 кв. м, де представлені роботи Іва Сен-Лорана в оригінальній сценографії, розробленій Крістофом Мартіном; тимчасовий виставковий простір площею 150 кв. м, аудиторія на 130 місць, книжковий магазин, кафе-ресторан з терасою та науково-дослідна бібліотека, що вміщає 5 тис. книг.

Найкращим комерційним архітектурним рішенням визнали станцію ультрашвидкої зарядки електромобілів у місті Фредеріція, Данія. Нова станція зарядки знаходиться в центрі на автостраді Е20. Перша у своєму роді, вона є частиною майбутньої мережі 48 надшвидких електрозарядних станцій уздовж скандинавських шосе.

Автор: Rasmus Hjortshøj
  Станція ультрашвидкої зарядки в місті Фредерісія, Данія
Станція ультрашвидкої зарядки в місті Фредерісія, Данія

У співпраці з датським постачальником електронної мобільності Clever, архітектурне бюро COBE розробило новий тип зарядних станцій для електромобілів у Скандинавії. Станції не тільки обіцяють зарядити транспортний засіб всього за 15 хвилин, але також пропонують водіям та пасажирам комфортний перепочинок та можливість поповнити власні розумові акумулятори під час зарядки автомобіля.

Найкращою спортивною спорудою назвали тенісний корт Сімон-Матьє на стадіоні Ролан-Гарос у Парижі, Франція.

Автор: Ерієта Атталі
  Тенісний корт у місті Париж, Франція
Тенісний корт у місті Париж, Франція

Побудований у 2018 році тенісний корт на 5 тис. глядачів був натхннний старими теплицями, які колись розташовувалися в цьому районі. Виготовлений зі скла та чавуну, настільки характерних для ХІХ століття, новий тенісний корт частково розташований нижче рівня землі, оточений терасобетонним майданчиком, перекритим сталевою конструкцією, і обгорнутий ботанічними теплицями, які відповідають найвищим технічним умовам.

Кращою спорудою в номінації "Промисловий дизайн" назвали енергетичну установку CopenHill Energy Plant з розташованим на ній міським центром відпочинку. Побудована 2019 -го року за проєктом BIG (Bjarke Ingels Group) в Копенгагені, Данія.

Автор: Dragoer Luftfoto
  CopenHill Energy Plant and Urban Recreation Center, Копенгаген, Данія
CopenHill Energy Plant and Urban Recreation Center, Копенгаген, Данія

CopenHill, також відомий як Amager Bakke,привертає увагу, як новий тип споруд, що займаються видобутком енергії, оснащена гірськолижним схилом, пішохідною доріжкою та скелелазінням. Споруда втілює поняття гедоністичної стійкості, одночасно узгоджуючись з ціллю Копенгагена - стати першим у світі містом, що не споживає вуглеводні, до 2025 року. Фактично, це завод, який переробляє сміття на енергію, з міським центром відпочинку та екологічним освітнім центром.

А кращою архітектурою в сфері охорони здоров'я визнали Центр для медитацій Wood на околиці Мюнхена, Німеччина. Проєкт для цієї споруди створила архітектурне агентство Kengo Kuma & Associates.

Автор: Ерієта Атталі
  Центр для медитацій у  Мюнхені, Німеччина
Центр для медитацій у Мюнхені, Німеччина

Будинок медитації розташований у лісі на околиці Мюнхена, недалеко від замку Нойшванштайн Людвіга II.

"У цьому будинку гості можуть займатися йогою та медитацією. Ми вибрали ялинки, вирощені поблизу майданчика, і подрібнили до ширини 30 мм, склавши їх, як гілочки, щоб створити перехідний масштаб між великим лісом та малою архітектурою. Це також середовище, завдяки якому люди можуть інтегруватися в ліс. Маленькі гілочки розсіюють світло, що фільтрує його крізь просвіт, повторюючи ефект коморебі чи "променів світла", які часто спостерігаються в лісі", - йдеться в описі проєкту.
Зараз стало модно перетворювати церкви у будівлі іншого призначення. Завдяки цьому їх реконструюють і захищають від занепаду.
Це можуть бути житлові будинки, магазини, дитячі садки і нічні клуби. Показали 5 яскравих прикладів вдалого перетворення.
Зараз ви читаєте новину «Споруди, які вражають уяву - назвали переможців конкурсу "Будівля року-2020"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути