Ексклюзиви
вівторок, 07 травня 2019 18:16

Показали будинок під Полтавою з унікальною ліпниною, статуями та парканом
15

На околиці Полтави приватний будинок прикрашений барельєфами та статуями з бетону
Фото: Ольга Стенько
Господар будинку Олександр Комісаренко
На околиці Полтави приватний будинок прикрашений барельєфами та статуями з бетону
На околиці Полтави приватний будинок прикрашений барельєфами та статуями з бетону
На околиці Полтави приватний будинок прикрашений барельєфами та статуями з бетону

Унікальний будинок із бетонною ліпниною та статуями є в селі Яківці на околиці Полтави. Фундамент 60 років тому заклав господар, Віктор Компанійченко.

Його син Олександр, нинішній власник, розповів Gazeta.ua історію дому.

Будинок розташований на вул. Диканській у Яківцях. Ще здалеку привертає увагу. Одноповерхова будівля під високим округлим залізним дахом у вигляді сонця з променями колись мала насичений зелений колір. На фасаді — еркер. Вікна видовженої 6-гранної форми нагадують про український архітектурний модерн.

Фасад прикрашає ліпнина. Вікна обрамляють напівколони у вигляді стовбурів дерев. Закінчуються зверху візерунками з ліпних листків. Під дахом — карниз, прикрашений гірляндою з жовтих квітів та листя. Між вікнами — декоративні медальйони. Зображують український пейзаж на блакитному тлі, над яким літають диво-птахи. Фарби автор змішував сам. Вони зберігають насичені кольорі майже півстоліття.

На лівому куті фасаду - невеликі статуї, закохана пара. Над ними посеред хмар автор зобразив якогось святого, який благословляє молодят піднятою рукою. Все це Віктор Компанійченко виготовив власноруч із бетону.

Автор: Ольга Стенько
  На околиці Полтави приватний будинок прикрашений барельєфами та статуями з бетону
На околиці Полтави приватний будинок прикрашений барельєфами та статуями з бетону

Паркан так само бетонний, прикрашений барельєфами з квітів та зображеннями музикантів. По центру — цегляний парапет із фігурами чотирьох музик. Троє — з сопілкою, бубном та "козою" — збереглися. А от у скрипаля відбили голову та руки з інструментом. Так само зруйнували бетонну скульптуру бляхаря, що сидів із молотком у руках на постаменті на розі вулиці біля паркану. Вона зображувала батька автора - Михайла Комісаренка.

Сам автор оригінального помешкання не дожив до цього. Помер у 72 роки на початку нинішнього тисячоліття. Зараз у цьому будинку мешкає син майстра, 62-річний Олександр Вікторович.

"Батько мав 5 класів освіти. Малював, ліпив, різьбив по дереву. Мріяв про такий будинок відтоді, як прийшов з армії. Любив малювати природу на схилах яківчанської гори. Так обрав місце, де хотів збудувати хату. Мріяв зробити щось не таке, як у всіх. Самостійно виготовив проект будинку, сам клав стіни і оздоблював. Годів 10 зводив. Був дуже законослухняний. На кожен грам цементу мав документи. Ніколи не приносив нічого з заводу — купляв кожен гвинтик", — розповів Олександр Комісаренко.

Будинок площею 102 кв. м симетричний. Має центральну залу на 25 кв. м та по дві малі кімнати з обох боків. Висота стелі в залі майже 4 м. Кухня, ванна з туалетом та котельня розміщені в цокольному поверсі.

Автор: Ольга Стенько
  Господар будинку Олександр Комісаренко
Господар будинку Олександр Комісаренко

Розмовляємо з господарем будинку біля ажурної, прикрашеної жерстяними квітами двостулкової хвіртки. Обабіч від неї - цегляні стовпчики з чоловічими фігурами. Ліворуч статуя кобзаря, праворуч сидить цимбаліст. Олександр, невисокий худорлявий чоловік зі світло-русявим волоссям, спирається на хвіртку. В дворі басом гавкає цепний собака, біло-сірий кіт треться об ноги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніхто б і не здогадався: чоловік будує з пластикових пляшок розкішні будинки

"Батько був жестянщиком - робив промислову вентиляцію. Працював на Полтавському турбомеханічному заводі. А будівництво — то його хобі. Цей дім зводив 40 років. Йому постійно щось не подобалося, оббивав і переробляв. Заклав фундамент 1959-го. Мені тоді було 3 роки. Ми жили на вулиці Балакіна, в бабусі Марфи Федорівни. Перебралися сюди, як я був у шостому класі. Але тоді було ще багато всього доробляти. Мама, Ніна Федорівна, була незадоволена, що так довго все робилося", — додав чоловік.

Будинок потребує ремонту. Бетон не витримує і кришиться, як і цегла. Але власник каже, що фінансово не подужає, бо потрібен не ремонт, а реставрація. Проте по одному міняє вікна фасаду, щоб утеплити. Аби зекономити, майстри пропонували поставити прямокутні. Але Олександр Вікторович не погодився - не хоче зруйнувати батьків задум.

На дизайні дому можна добряче зекономити, якщо дотримуватися порад дизайнерів. Стильний інтер'єр не обов'язково вимагає великого бюджету. Є речі, на чому якраз потрібно економити.

Зараз ви читаєте новину «Показали будинок під Полтавою з унікальною ліпниною, статуями та парканом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути