Бетон заливають у готові блоки

Автор: BETONOV.COM
  Пустотілі опалубні блоки виготовляють завширшки 19, 29 і 39 сантиметрів — залежно від бажаного розміру майбутнього фундаменту. Їх заливають не більш як два ряди за день
Пустотілі опалубні блоки виготовляють завширшки 19, 29 і 39 сантиметрів — залежно від бажаного розміру майбутнього фундаменту. Їх заливають не більш як два ряди за день

Арматуру кладуть у кожен ряд

— Тільки зараз на ринку з'явилися матеріали, про які я мрію років зо 30, — каже 53-річний Василь Бойко з Кропивницького. — Нарешті виробники подумали про людей. Заливка бетону не перетворюється на каторгу.

Василь Іванович живе у приватному будинку. Має великий двір, господарчі споруди.

— У мене в житті стройка почалася в юності й досі не завершилася, — розповідає. — Щороку на літо планую будівни­цтво. Ремонт, якесь удосконалення. Новий гараж, сарай, паркан, усякі достройки, площадки. Життя вимагає.

Найбільше ненавиджу заливку бетону. Щоб зробити якийсь підмурок — по два тижні граюся з опалубкою. Збиваю з дощок чи фанери щити, встановлюю, розкріпляю, зміцнюю. Щоб бетон нікуди не витік, нічого не роздавив. Усередині зв'язую з арматури армопояс. Розкріпляю і його, щоб нікуди не поплив. Сама заливка бетону займає день-два. Якщо є можливість заїхати міксеру — то годину-дві.

Розказує про пустотілі бетонні блоки. Їх ще називають опалубними.

— Два роки тому робив підмурок для нового паркану, — говорить Василь Бойко. — Планував його високим, міцним. Вибирав на базі матеріал для опалубки. Думав брати дошки, фанеру чи ОСБ-плиту. А продавець порадив ці блоки. Спробував.

Спочатку Василь Іванович викопав траншею шириною 40 см і завглибшки 50 см. Залив рідким бетоном. Як той затвердів, ­зверху виставив кілька рядів пустотілих бетонних блоків. Усередину них теж залив бетон.

— Ставляться, як конструктор, — каже. — Мають спеціальні з'єднувальні пази. Всередині є виямки для арматури. Поклав, залив і забув. Утворюється монолітний бетонний фундамент. Зовні гладенький, красивий. Не треба нічим обробляти, фарбувати. Не осипається, не кришиться.

Опалубні бетонні блоки продаються довжиною 50 см, висотою 19 см. Шириною бувають по 19, 29, 39 см, залежно від бажаного розміру фундаменту. Перші коштують від 30 грн/шт, другі — 35, треті — 45 грн.

— Окрім вигод, мають і недоліки, — говорить будівельник 42-річний Всеволод Ігнатченко з Києва. — З них просто будувати. Красиві, рівненькі. Але зроблений із блоків фундамент не такий міцний, як традиційний монолітний, залитий із міксера одним махом. Щоб не втратити надійності, в кожен ряд блоків кладуть арматуру. Можна тоненьку — 6- чи 8-міліметрову — але в кожен.

Блоки заливають вручну. За день — не більше двох рядів.

— Із міксера не виллєш, бо бетон порве все, — каже Всеволод. — Хіба замовляти бетон разом із насосом, бігати над рядом блоків зі шлангом.

Зараз ви читаєте новину «Бетон заливають у готові блоки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути