Ексклюзиви
четвер, 28 серпня 2008 19:14

Житні паляниці з калиною печуть на Каллиника

1 вересня, понеділок — святого Андрія Стратілата, римського воєначальника. Його закатували у ІV ст. разом із 2593 воїнами-християнами. Згадують Тимофія, Агапія та Теклю, яких за віру в Христа кинули на розтерзання хижим тваринам. На Стратілата Теплого "день жаркий, але дихає осінню". Якщо у вересні гримить, осінь буде довгою й теплою. Чим тепліший і сухіший вересень, тим пізніше почнеться зима.

2 вересня, вівторок — пророка Самуїла, що в ХІ ст. до Р.Х. був суддею ізраїльського народу. Згадують Севира, закатованого за проповідь християнства у фракійському місті Філіппополі разом із учнем Мемноном і 37 мучениками (ІV ст.). Якщо цього дня починає опадати листя з ліщини, починають копати буряки.

З вересня, середа — апостола Тадея із 70 учнів Христових (І ст.) і мучениці Васи з македонського міста Едеси (ІV ст.). Її чоловік був язичницьким жерцем. Він доніс на дружину та дітей, що вони таємно сповідували християнство й відмовилися приносити жертви ідолам. Феонія, Агапія, Писта стратили на очах матері. Їй самій не зашкодили ні вода, ні вогонь, ні хижі тварини. Васі відрубали голову. Закінчують обмолочувати хліб. "На Васи й Тадея селянин не журився, бо в нього хліб з"явився".

4 вересня,четвер — мученика Феопретія Боголіпа, який постраждав за християнську віру за часів імператора Максиміана (284-305). Вшановують грузинську ікону Божої Матері, яка після підкорення Грузії перським шахом Аббасом 1622 року потрапила до Московії. До чудотворної ікони звертаються з молитвою відвести морову язву від людей і худоби. Якщо від Боголіпа починається перше бабине літо — теплий погожий тиждень, наступний рік буде врожайним.

5 вересня, п"ятниця — святого мученика Луппа (ІV ст.), якого на Гуцульщині шанують як захисника від вовків. Згадують святого Каллиника, патріарха константинопольського (VІІІ ст.). Печуть калинники — паляниці з житнього борошна з ягодами калини.

6 вересня, субота — священномученика Євтихія з міста Севастії Палестинської (кін. І — поч. ІІ ст.). Був учнем апостола Іоанна Богослова. Із апостолом Павлом проповідував у різних країнах. Якось на святого випустили лева, але звір не зачепив його, а заговорив людським голосом. У рідному місті прийняв мученицьку смерть від меча. Теплий дощ цього дня віщує погожу осінь.

7 вересня, неділя — перенесення мощей апостола Варфоломія (ІV ст.). Колись вважали, що в того, хто не святкує Варфоломія, наступного року посіви можуть постраждати від граду.

Зараз ви читаєте новину «Житні паляниці з калиною печуть на Каллиника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути