четвер, 27 листопада 2008 19:24

Онука Ярослава Мудрого вбили під час міжусобиць

1 грудня, понеділок — мученика Платона з міста Анкири (нині столиця Туреччини Анкара). Загинув у ІV ст. за проповідь Євангелія. Вважається, що Платон показує зиму: якою буде погода цього дня, такою вона буде протягом усієї зими. Якщо погода впродовж дня змінюється — зима буде морозна із відлигами.

2 грудня, вівторок — мученика Варлама (ІV ст.). Немічним старцем витримав тортури, але не зрікся християнської віри. Згадують преподобного Варлама, першого ігумена Печерського (ХІ ст.). Хурделиці на початку грудня — літо буде врожайним.

3 грудня, середа — преподобного Григорія Декаполіта із грецького міста Іринополя, який молитвами протистояв бісам, що зваблювали його навіть уві сні (ІХ ст.) До нього звертаються з молитвою захистити від спокус диявола. Згадують також святителя Прокла Константинопольського (V ст.). Молитва до нього захищає від біснування.

4 грудня, четвер — введення в храм Пресвятої Діви Марії. Батьки Богородиці праведні Яким і Анна довго були бездітними й дали обітницю присвятити свою дитину служінню Богові. 3-річну її відвели до Єрусалимського храму, до якого її ввів первосвященик. Введення називають Третьою Пречистою. Цього дня, вважали, "літо вводиться в зиму". Якщо на Введення відлига, то влітку буде багато молока в корів. "Якщо горобець нап"ється на Введення в бичачім сліду води, то на Юрія (6 травня) буде багато трави".

5 грудня, п"ятниця — святого князя Володимир-Волинського Ярополка, у хрещенні Петра (ХІ ст.). Онук Ярослава Мудрого, правнук рівноапостольного Володимира, він був смиренним, благочестивим і милостивим до злиденних. Князя підступно вбили під час міжусобиць.

6 грудня, субота — святителя Митрофана Воронезького, чудотворця (ХVІІ ст.). Його мощі зцілюють стражденних тілесними й душевними недугами, а молитви до нього допомагають одужати тяжкохворим.

7 грудня, неділя — великомучениці Катерини (ІV ст.). Родом із царської сім"ї, Катерина уславилася розумом, красою і відданістю християнській вірі. За зневагу до язичницьких богів імператор Максиміліан наказав кинути її до в"язниці. Після розмови зі святою, дружина імператора Августа прийняла християнство. Імператор наказав стратити її, а наступного дня відтяти голову Катерині. Її шанують як захисницю шлюбів, помічницю при важких пологах.

Зараз ви читаєте новину «Онука Ярослава Мудрого вбили під час міжусобиць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути