вівторок, 16 червня 2009 16:59

Опудалом найважче налякати шпаків

"Чучело ми робім так, — розповідає 82-річна Ольга Подарван із села Москалі, за 25 км від Чернігова. — Сабйом двє палкі навхрєст і одєнім які стари пінжак або пальто падєрте на тиє палкі. Нагору ще й вєдро або яку каструлю діряву. І паставім — найболіє на проса. На пшаніцу, на жита — нє ставлялі, а на проса обязатєльна — шоб птіци нє випєвалі".

Опудало на сільських городах, аби вберегти від птахів і звірів урожай, роблять подібним до людської постаті. "Тіло"набивають соломою або сіном. На "чоловіче" опудало зверху надягають шапку, на "жіноче" — хустку. Два таких стоять і на подвір"ї в Ольги Подарван — захищають курей.

— То ад коршака, — пояснює. — Навєшала трапак разних старих і паганих, а навєрх шапку адєла. Випущу кур на двуор, а вуон тут як тут. Було, прилєтіт да і з"єсть. Баятса чи ніє баятса, а ставлять ставляєм. Да шоб баяліс, да рук ще прив"язую яку клєйонку. Вєтєр їх гайдає, і це чучело наче рукамі махає. А шоб тарахтєло, каробку яку прив"язуєм кансієрвінную.

На Поліссі опудала ставлять також на картопляних полях — аби захистити їх від набігів диких кабанів. До "рук" чіпляють порожні пластикові пляшки — вони добре торохтять на вітрі. Використовують також торохкала, млинки, хурхала — саморобні пропелери, що тріщать від обертання вітром. Щоб віднадити зайців від капусти, на Закарпатті ставлять "дитячі" опудала — вдягають на них дитячий одяг.

А на Київщині, щоб відлякати хижих птахів, на високій тичці колись вішали мертву ворону. Щоб ласка не душила птицю, у курнику — вбиту сороку. Мертвим птахам іще з дохристиянських часів приписували здатність відводити не лише хижаків, але й нечисту силу від господарства. Зрештою, боронить хазяйство від злих духів і городнє опудало. Уночі воно нібито оживає й бореться з відьмами й відьмаками, захищаючи врожай. На Житомирщині померлих предків і городнє опудало називають однаково — Дід або Баба.

Мертві птахи відводять нечисту силу від господарства

Обвішують опудала також ялинковими блискучими прикрасами й дощиком, нарізаною фольгою. Вони відбивають сонячне світло й коливаються навіть від легенького вітру. Але шпаки, скаржиться Ольга Подарван, не бояться нічого. У їхньому селі вони останніми роками знищують весь врожай вишень. Щоб бодай якось захистити ці дерева, обмотують їх нитками або накривають старими тюлем чи сітями.

Американські поля захищають сиренами й водометами

Ультразвукове опудало винайшли вчені з корейського університету Ачжу. Воно працює на сонячних батареях. Інфрачервоний датчик фіксує наближення тварин чи птахів. А далі автоматично вмикається випромінювач. Ультразвукові хвилі, що від нього йдуть, спричиняють у птахів відчуття тривоги й ті тікають. Розробники запевняють, що пернатим ультразвукове опудало шкоди не завдає.

Опудало-робот із веб-камерою створили студенти з університету Південної Флориди, США. Невеликий комп"ютер має спеціальну програму: розпізнавши птахів-шкідників, вмикає сирену й водомет. Фермери, щоб самим не потрапити під "обстріл", мусять одягати жовтогаряче вбрання — на цей колір робот не реагує.

Зараз ви читаєте новину «Опудалом найважче налякати шпаків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути