вівторок, 13 жовтня 2009 18:43

Хату утеплювали соломою, бадиллям та очеретом

Автор: фото: Олена ЧЕБАНЮК
  У ніч перед Покровою хазяйка тричі вставала й протоплювала в печі. Примовляла: ”Мати Покрова й батько Покров натопіть хату теплом”. Хату обкладали загатою: за тички щільно набивали солому, бадилля, траву. Загата в селі Піски Бобровицького району на Черніг
У ніч перед Покровою хазяйка тричі вставала й протоплювала в печі. Примовляла: ”Мати Покрова й батько Покров натопіть хату теплом”. Хату обкладали загатою: за тички щільно набивали солому, бадилля, траву. Загата в селі Піски Бобровицького району на Черніг

"Покрова все покриває і всіх прикриває, захищає, — розповідає Катерина Федоренко, 67 років, із села Красне Білоцерківського району на Київщині. — До цього дня всьо-всьо пороби і тоді собі гуляй".

До цього свята намагалися обсіяти озимину, закласти на зиму овочі.

— Обязатєльно цибулю в цей день треба перенести в погріб, — радить 70-річна Надія Баришполь із цього ж села. — Це шоб вона не стріляла — не попроростала стрілаками отакими зеленими, і шоб не померзла. Ложили в мішечках біля печі, шоб димом задимілася — тоді всю зиму пролежить. І не погниє, і не стрілятиме.

"На Покрову загодуй сіном корову" — перший раз давали худобі сіна, щоб вона була ситою всю зиму. Розраховувалися з пастухами, найнятими робітниками, виставляли їм могорич.

— Оце рівно половина осені на Покрову, теплу вже кінець, — каже Катерина Федоренко. — Покрова обов"язково покриє землю як не листом, то снігом. От я примічаю ізкудова віє вітер, то звідти й буде всю зиму. Якщо на Покрову холодно, то зима буде холодна. А якщо тепло, то ще довго не буде морозу й зима буде тепла.

Після Покрови має бути ще "бабине літо" — кілька останніх у році теплих днів. Після важкої роботи в полі жінки дозволяли собі відпочинок.

Як були жнива — баба нежива, а як прийшла Покрова, то жива-здорова

— Як були жнива — баба нежива, — посміювалися, — а як прийшла Покрова, то баба жива-здорова.

Краснянські жінки згадують, як колись 14 жовтня утепляли хати на зиму — обставляли очеретом і соняшничинням. До піддашшя рядком прибивали жердини, а нижні кінці вкопували в землю.

— Картоплиння зараз спалюють на городі, а тоді його натоптували за ці хворостинки, закладали усяку огудину, — розповідає 60-річна Надія Колісниченко. — Було оце на полі наділять каждій жінці там картоплю. Викопала, а бадиллячко все на купку, на підводу — і додому. Хати обставляли тим бадиллям. А ще кукурудзинням, очеретом обставляли хати кругом, шоб тепліше було. Кукурудзу в кулики в"язали, такі снопики невеличкі, шоб щільненько приставали. І обставляється хата на Покрову тичками — такими ломаками од стріхи і до землі. А тоді так туди солому закладали. І отако щільненько-щільненько притрамбовували.

Старими ганчірками, кулями соломи утепляли двері хат і хліви.

— На двері в сіни й хату матки плели із соломи, шоб повітря тепле не виходило. Було тими матками і корову завісять. І саме на Покрову, бо вона всіх нас грішних теплом покриває, — заявляє 70-річна Віра Литвин.

Зараз ви читаєте новину «Хату утеплювали соломою, бадиллям та очеретом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути