середа, 27 травня 2020 13:32

З'ясували склад суміші, яка захищала саркофаги заможних єгиптян

З'ясували склад суміші, яка захищала саркофаги заможних єгиптян
Покриття саркофагів чорним кольором було пов'язано з культом Озіріса. Фото: britishmuseum.org

Хіміки розгадали таємницю чорної суміші, якою давні єгиптяни покривали саркофаги. Cубстанція складалася з олії, тваринного жиру, деревної смоли, бджолиного воску і бітуму.

На експеримент учених із Британського музею надихнуло поховання жерця Джедхонсіу-еф-анкх, який помер близько 3 тис. років тому. Відомо, що був священником у Карнакському храмі Амона та мав право відкривати двері святищила із зображенням бога. Після смерті його муміфікували, загорнули в полотно та поклали у гіпсовий розписаний футляр, покривши "обличчя" сусальним золотом. Згодом цей футляр поклали до саркофага й облили теплим чорним слизом, що викликало "цементування", повідомляє National Geographic.

Такі чорні саркофаги знаходили неодноразово, але складу субстанції не досліджували. Лише нещодавно вчені проаналізували понад 100 зразків із 12 трун і футлярів, що датуються XXII династією в третьому проміжному періоді (900-750 р. до н.е.). Вони дійшли висновків, що пропорції встановлених інгредієнтів варіюються, але самі компоненти субстанції ніколи не змінювалися. Припускають, що могли існувати й інші інгредієнти, які вже неможливо виявити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли мумію дівчини-підлітка в дерев'яному саркофагу

Деякі з продуктів на теренах Єгипту не росли та не утворювалися, тому їх імпортували. Смолу отримували з фісташкового дерева та хвойних порід, що росли навколо Середземного моря - від Греції до Західної Азії, а бітум привозили з Мертвого моря, що підтверджують історичні тексти.

Поки що вчені не можуть точно сказати, для чого сакрофаги покривали чорним слизом, однак мають припущення, що традиція пов'язана з богом Озірісом. Його культ, особливо популярний за XXII династії, символізував смерть і відродження. Давньоєгипетські тексти часто називали бога чорним, а на стародавніх малюнках його зображали у вигляді мумії чорного кольору. Коли хтось помирав, казали, що став одним із втілень Озіріса.

Також колір був пов'язаний із Нілом. Адже щорічно розливи ріки залишали на берегах родючий мул чорного кольору, що вважався чарівним і таким, що дарує життя. Археологи зустрічали глиняні та дерев'яні фігурки Озіріса, заповнені мулом з пророслим насінням. На думку вчених, це також може вказувати на зв'язок чорного кольору з культом бога.

Наголошується, що покриття такою рідиною могли дозволити собі лише еліти суспільства і, ймовірно, лише за їхнього особистого бажання.

У жовтні 2019 року біля некрополя в єгипетській Саккарі археологи знайшли поховання, які відрізняються від гробниць еліти єгипетського суспільства. Науковці припускають, що то було місце поховання людей із робітничого або середнього класу.

Зараз ви читаєте новину «З'ясували склад суміші, яка захищала саркофаги заможних єгиптян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути