Ексклюзиви
четвер, 02 квітня 2020 12:18

З'ясували подробиці загибелі давньої цивілізації

З'ясували подробиці загибелі давньої цивілізації
Вчені наблизились до точної дати загибелі мінойців Ілюстрація: history-thema.com

Вчені встановили дату загибелі мінойської цивілізації від виверження вулкана Тіра на острові Санторін - 1560 рік до н. е. Для цього дослідили стовбури сосен із західної частини Північної Америки.

Раніше виверження вулкана датували між 1628-1500 р. до н. е. Суперечки щодо точного часу не вщухають й нині. Нещодавно антрополог та дендрохронолог університету Арізони Шарлотта Пірсон із колегами підсумувала 3-річне дослідження - визначення календарних дат за допомогою деревних кілець. Шари деяких дерев можуть зберігати інформацію про опади, температуру, стан ґрунту тисячі років, повідомляє видання Heritage Daily.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали палац найдавнішої європейської цивілізації

Спочатку науковці дослідили тисячолітні стовбури дерев із кургану Мідаса в Туреччині, але отримали віковий розрив. Тоді провели порівняння з високогірними соснами, що росли у західній частині Північної Америки у період виверження. Подібні катаклізми часто залишають шрами на щетинистих соснах, що замерзають і створють морозне кільце. Датування таких кілець порівняли із середземноморськими стовбурами, кільця яких, реагуючи на вулкан, ставали ширшими, і воно збіглося.

Аналіз кілець на хімічні зміни показав в одному з них слабке зменшення кальцію. Невелике коливання відбувається там і там лише 1560 року до н. е. Вчені стверджують, що щось змінило хімічний склад навколишнього середовища саме цього року. Це могла бути або масштабна лісова пожежа, або кислотні осади з вулкана. Дослідження цього питання продовжать.

Вчені розгадали таємницю 3600-річної фрески палацу Акротірі на острові Тіра в Егейському морі. Палац збудували представники мінойської цивілізації. Дані свідчать, що стародавні культури торгували й обмінювались ідеями географічно ширше, ніж вважалося.

Зараз ви читаєте новину «З'ясували подробиці загибелі давньої цивілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути