Ексклюзиви
середа, 13 листопада 2019 10:14

Зруйнували українське місто

Зруйнували українське місто
Після знищення столиці Лівобережної України, росіяни спрямували свої війська на Чортомлицьку Запорізьку січ Фото: blog.poltava.to

Московські війська пограбували та спалили козацьку столицю Батурин 13 листопада 1708-го. Отримали наказ вирізати чоловіків, жінок та дітей.

На місто московитів спрямував князь Олександр Меншиков за дорученням російського царя Петра I. Той довідався про перехід гетьмана Івана Мазепи та частини запорізьких козаків на бік Швеції у Північній війні.

У розпорядженні Меншикова було до 20 тис. драгунів, але добре укріплене місто сходу взяти не зміг. Спроби схилити українських козаків до здачі також зазнали невдачі. Але серед них знайшовся зрадник - прилуцький полковник Іван Ніс. Спочатку він підбурював гарнізон до капітуляції, а коли про це довідались втік у розташування росіян. Він показав їм таємний хід до резиденції гетьмана й ті увірвалися в місто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська церква наклала анафему на Івана Мазепу

"Зійшов Меншиков на міський вал з шпагою в руці, і посік вістрям меча всіх тамтешніх жителів, не виключаючи немовлят. Командир артилерії, німець Кенігсек, помер від отриманих ним ран; Чечель узятий в полон, мала частина гарнізону врятувалася втечею; прекрасний, за польським звичаєм прикрашений, палац Мазепи, тридцять млинів, хлібні магазини, виготовлені для ворога, були тоді звернені на попіл; все залишене їм у Батурині майно і сорок гармат, крім мортир, дісталися переможцям", - писав історик Дмитро Бантиш-Каменський.

За підрахунками дослідників загинуло від 12 - 15 тис. мешканців. Зрадник Іван Ніс отримав від російського царя чин полковника та грошове жалування.

З 2008 року події офіційно називають "Батуринською трагедією". Того ж року відбулися заходи з перепоховання жертв московської різанини.

25 липня 1687 року на військовій раді на річці Коломак Івана Мазепу обрали гетьманом. Місце голосування було оточене тісним колом - "у шість чоловік" московським військом. Метою Мазепи було об'єднання козацьких земель Лівобережжя, Правобережжя, Запоріжжя та Слобожанщини. У народі до сьогодні побутує знана приказка: "від Богдана до Івана не було Гетьмана".

Зараз ви читаєте новину «Зруйнували українське місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути