середа, 25 липня 2018 14:13

Козаки обрали гетьманом Мазепу під дулами росіян

Козаки обрали гетьманом Мазепу під дулами росіян
331 рік тому Мазепу обрали гетьманом України. Фото: uain.press

25 липня 1687 року на військовій раді на річці Коломак Івана Мазепу обрали гетьманом. Місце голосування було оточене тісним колом - "у шість чоловік" московським військом.

Військового осаула Івана Мазепу підтримували не всі козаки. Він користувався підтримкою старшини. Це викликало невдоволення серед народних мас та настроєних проти старшини запорожців. Мазепа завдяки дипломатичному хисту заручився підтримкою московської царівни Софії і її фаворита Василя Голіцина. Тож московити підтримали Мазепу на виборах.

На Раді присутні були 800 кінних і 1,2 тис. піших козаків - незначна частина козацького війська. Старшина, яка стояла в перших рядах, вигукнула ім'я Мазепи - так він був обраний гетьманом.

Іванові Мазепі було 48 років. Його обрання пов'язане із підписанням "Коломацьких статей". За звичаєм, при обранні нового гетьмана угоду підписували гетьман і московський уряд. В договорі було визначено основні моменти внутрішньої та зовнішньої політики України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як насправді виглядав Іван Мазепа?

Метою Мазепи було об'єднання козацьких земель Лівобережжя, Правобережжя, Запоріжжя та Слобожанщини. У народі до сьогодні побутує знана приказка: "від Богдана до Івана не було Гетьмана".

Напередодні битви під Полтавою 1709 року Іванові Мазепі було 70 років. Він мав старорежимні уявлення про Україну як про барокову, спокійну, квітучу.

Мазепа був людиною європейською, він дуже багато подорожував - бував у Голландії, Італії, Франції.

Він добре уявляв собі західне життя, багато в чому воно йому подобалася. Ось такі зразки європейськості він намагався створити в Україні, пише історик Тетяна Таїрова-Яковлєва.

Зараз ви читаєте новину «Козаки обрали гетьманом Мазепу під дулами росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути