середа, 29 серпня 2018 08:22

Зрізані бороди носили в кишенях

Зрізані бороди носили в кишенях
Російський цар Петро I (1672–1725). Фото: https://misanec.ru

Російський цар Петро I (1672–1725) заборонив своїм підлеглим носити бороди 29 серпня 1698 року. Після поїздки за кордон він хотів європеїзувати Росію.

Цар публічно відрізав боярам бороди ножицями. Потім ті довго носили зрізане волосся в кишенях. Дехто накладав на себе руки. Хто відмовлявся від гоління, мусив платити податок – до 100 рублів річно. Отримував за це спеціальний жетон. Така сума була непосильна для більшості росіян. Заборона не стосувалася селян. Вони при в'їзді в місто платили 1 копійку "з бороди". Податок скасувала імператриця Катерина ІІ через 74 роки. Але наголосила: придворні мужі мусять бути голені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли загублених моряків, які чотири роки прожили з ескімосами

Реформа Петра викликало масу протестів, оскільки традиційний православний образ благочестивого християнина і гідної людини припускав обов'язкове носіння бороди. Проте імператора думка підданих з цього питання не цікавила. Він у січні 1705-го видав указ про сплату за носіння бороди особливого мита. Для різних категорій населення сума варіювалася від 30 до 100 рублів.

Тим, хто сплатив, видавався особливий бородовий знак, а без сплати дозволялося мати бороду лише священикам і дияконам. 1713 року носіння бороди заборонили остаточно.

Чотири роки шукали загублених британських моряків. Їх вважали загиблими, а вони жили в полярній тундрі з ескімосами. 26 серпня 1833 року членів експедиції знайшов на острові Баффінова Земля китобійний корабель

Зараз ви читаєте новину «Зрізані бороди носили в кишенях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути