Ексклюзиви
четвер, 16 травня 2019 16:29

Золотий плащ і голова коня - розкопали курган сарматського вождя
15

Фермер Рустам Мудаєв з села Нікольське в Астраханській області в Росії виявив 2-тисячолітній скарб і поховання на своїй ділянці. Викопав стародавній бронзовий горщик, який чоловік відніс до Астраханського історичного музею.

Географічне розташування кургану
Фото: www.dailymail.co.uk
Сарматський вождь з припіднятою головою
Скелет чоловіка похилого віку, пошкоджений екскаватором
Знатний чоловік з деформованим черепом
Відкопування скелету вождя

Співробітники музею організували експедицію в село. Археологи прийшли до висновку, що це було поховання сарматської знаті.

Сармати – кочові іраномовні племена раннього залізного віку, які з IV ст. до н.е. по III ст. н.е. проживали на теренах сучасної України, Росії та Казахстану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли форми, в яких скіфи виплавляли зброю

Тіло вождя було вкрито плащем, прикрашеним золотими пластинами. Біля чоловіка археологи виявили колекцію ножів, золотих предметів, маленьких дзеркал, різних горщиків, прикрас зі вставками з бірюзи, лазуриту та скла.

Поруч з вождем знайдені інші скелети. Молода людина з штучно деформованим черепом, це підкреслювало особливий статус члена племені. Також похована жінка з бронзовим дзеркалом, жертовним ягням і різними кам'яними предметами, значення яких поки не встановлено.

Знахідки допоможуть дослідникам зрозуміти, що відбувалося в цьому регіоні на присмерку сарматської цивілізації. Розкопки у кургані продовжуються.

У селі Щасливцеве на Арабатській стрілці пройдуть археологічні розкопки. Договір між місцевим виконкомом та Інститутом археології Національної академії наук підписали 22 квітня. Його вартість склала 199 тисяч гривень. Археологи досліджуватимуть курган бронзової епохи висотою 0,8 м і діаметром насипу 35 метрів.

Зараз ви читаєте новину «Золотий плащ і голова коня - розкопали курган сарматського вождя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути