четвер, 24 серпня 2017 07:25

Золоті Ворота: 8 найцікавіших фактів

Золоті ворота Києва звели в часів князя Ярослава Мудрого. Це найстаріша києво-руська споруда, яка збереглась до наших днів. Золоті Ворота є вежою, яка роками захищала Київ від ворожих нападів. Зараз цей архітектурний об'єкт є символом столиці.

Gazeta.ua зібрала 8 цікавих фактів про Золоті Ворота.

1. Золоті Ворота - кріпосна башта з проїздом до 7,5 м. Висота стін досягає 9,5 м.

2. Руїни Золотих воріт знаходилися під землею близько 80 років. За ініціативою археолога К. Лохвицького у 1832 році розпочалися розкопки Золотих воріт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали кількість українців, які виступають за Єдину церкву

3. Ворота були головним в'їздом до столиці. Ніколи і нікому із загарбників не вдавалось потрапити до міста крізь них. Ординці хана Батия частково зруйнували їх в 1240 році, але при цьому вони потрапили в місто з боку Печерських воріт (у районі сучасного Майдану).

4. Біля Золотих воріт в 1648 році кияни зустрічали гетьмана Богдана Хмельницького, що повернувся з перемогою після битви під Жовтими Водами.

Автор: lifekiev.com.
  Біля Золотих воріт в 1648 році  кияни зустрічали гетьмана Богдана Хмельницького, що повернувся з перемогою після битви під Жовтими Водами.
Біля Золотих воріт в 1648 році кияни зустрічали гетьмана Богдана Хмельницького, що повернувся з перемогою після битви під Жовтими Водами.

5. Ідею спорудити Золоті Ворота князі запозичили у Візантії. Золотими їх назвали тому, що за вхід доводилось платити золотими монетами. Хоча, це лише одна із версій. Інші розповідають про оздобу із чистого золота, або символічність слова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкопали німецький сейф з 3 кодовими замками часів німецької окупації

6. Ворота будували по техніці змішаної кладки - шари каменів чергували з рядами обпаленої цегли (плінфи). Кладку можна побачити на лицьовій стороні Воріт.

Автор: lifekiev.com.
  Руїни Золотих воріт знаходилися під землею близько 80 років. За ініціативою археолога К. Лохвицького у 1832 році розпочалися розкопки Золотих воріт.
Руїни Золотих воріт знаходилися під землею близько 80 років. За ініціативою археолога К. Лохвицького у 1832 році розпочалися розкопки Золотих воріт.

7. Щоб зберегти пам'ятку, в 1970 році влада Києва вирішила заново їх відбудувати. Відкриття нових Золотих воріт відбулося в травні 1982 року, в рік святкування 1500-річчя Києва.

8. У триярусному павільйоні воріт зараз розташований музей. Центральною частиною експозиції є фрагменти справжніх стін воріт.

Зараз ви читаєте новину «Золоті Ворота: 8 найцікавіших фактів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути