Ексклюзиви
понеділок, 21 серпня 2017 18:47

Стали відомі імена співучасників вбивства воїна УПА Ніла Хасевича
3

Чекісти Михайло Мудрицький і Михайло Макрелов були співучасниками вбивства воїна УПА Ніла Хасевича
Фото: censor.net
Чекісти Михайло Мудрицький і Михайло Макрелов були співучасниками вбивства воїна УПА Ніла Хасевича
Чекісти Михайло Мудрицький і Михайло Макрелов були співучасниками вбивства воїна УПА Ніла Хасевича

Стали відомі імена співучасників чекістсько-військової операції, під час якої 1952-го року загинув художник, воїн УПА Ніл Хасевич. Це співробітники МГК СРСР капітан Михайло Маркелов, старший лейтенант Михайло Мудрицький і капітан Борис Стекляр.

Маркелов Михайло Андрійович — за походженням росіянин, член Комуністичної партії. Як співробітник органів держбезпеки брав участь у боротьбі проти українського визвольного руху з кінця 1940-х років, за що був неодноразово нагороджений.

На час убивства Ніла Хасевича — оперуповноважений Клеванського райвідділу МГБ Рівненської області.

На пенсії працював у воєнізованій охороні борошномельного заводу, проходив спеціалізовані збори при КГБ. Із його особової справи вирізано цілі блоки документів, які приховують діяльність чекіста, йдеться в блозі Дениса Поліщука на сайті Національногго центру правозахисту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відновлюють криївку, де себе підірвали бійці УПА

Мудрицький Михайло Олексійович — українець, член Компартії. Під час Другої світової служив комсомольським організатором, у політичному відділі та начальником бібліотеки. У радянських спецслужбах з кінця 1940-х років.

На час убивства Ніла Хасевича — оперуповноважений Ніжинського райвідділу МГБ Чернігівської області. Після виходу на пенсію служив у КГБ техніком по вільному найму. Особову справу Мудрицького розсекречено лише цього року.

У квітні 2017 року Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження за фактом загибелі повстанського художника Ніла Хасевича під час чекістсько-військової операції в 1952 році. Одним із керівників операції був капітан держбезпеки Борис Стекляр.

Ніл Хасевич загинув у криївці в селі Сухівці, приблизно на півдорозі між Рівним і Луцьком 4 березня 1952-го під час чекістсько-військової операції.

Зараз ви читаєте новину «Стали відомі імена співучасників вбивства воїна УПА Ніла Хасевича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути