вівторок, 01 вересня 2020 15:48

Знайшли зброю, якою билися в легендарній битві

Археологи знайшли 2 сокири на місці Грюнвальдської битви, що відбулася 1410 року на півночі сучасної Польщі. Артефакти схожі, але не однакові.

В одну із сокир вставляли довгий держак. Інша мала короткий. Сокири збереглися у винятковому стані через перезволожений ґрунт. На них присутні навіть заклепки, повідомляє The History Blog.

Автор: Tomasz Waszczuk
  На місці Грюнвальдської битви знайшли бойові сокири.
На місці Грюнвальдської битви знайшли бойові сокири.

Директор Музею битви під Грюнвальдом Шимон Дрежі називає знахідку археологічною сенсацією. Наголошує, що таких не знаходили за 7 років досліджень. Також на полі битви археологи й волонтери знайшли декілька десятків наконечників списів.

Точного місця знахідки музей не розкриває, оскільки працівники вважають, що в землі лежать й інші цінні артефакти.

Поблизу сіл Грюнвальд та Танненберг, зараз це територія Польщі, 15 липня 1410-го відбулася велика Грюнвальдська битва між військами Тевтонського ордену та об'єднаною польсько-литовсько-українською армією. Литва хотіла повернути захоплені Жемайтійські землі.
Тевтонське військо налічувало близько 27 тис. воїнів, польське короля Ягайла - 18 тис. військових. Військо литовського князя Вітовта складалося з 11-12 тис. воїнів. До нього також увійшли полки з Поділля, Києва, Стародуба, Луцька, Володимира та інших міст. Битва тривала 3 год. Перемогу здобула союзна армія, розгромлених тевтонців переслідували до вечора.
Зараз ви читаєте новину «Знайшли зброю, якою билися в легендарній битві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути