неділя, 15 листопада 2020 01:13

Знайшли свідчення того, що римський імператор брав хабарі

Знайшли свідчення того, що римський імператор брав хабарі
На написі у Болгарії згадувався хабар. Фото: Veliko Tarnovo Regional Museum of History

1800-річний напис довів, що римський імператор Септимій Север і його сина Каракалл брали хабарі

Написи на давньогрецькій мові виявили ​​в руїнах міста Нікополіс-ед-Іструм у Болгарії ще в 1923 році. Текст був вибитий на триметровій кам'яної стели. Вона була розколота на декілька частин і зберегла сліди вогню, повідомляє Archaeology in Bulgaria.

Вчені тільки зараз приступили до розшифровки напису. Це зробив провідний в Болгарії знавець латині і давньогрецької мови, професор Микола Шаранков з Софійського університету.

Він встановив, що напис є копією листа, який жителі Нікополіса отримали від імператора Септимія. Імператор фактично зізнається у великій корупції

У своєму листі він дякує жителям за добровільні внески. На думку сучасних вчених, вони насправді було хабарем. Жителі міста заплатили імператору відразу після його приходу до влади 700 тис. срібних динарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали одну з найдавніших церков

"Ця сума рівноцінна кільком мільйонам євро. Але імператор в листі ухиляється від того, щоб визнати цю виплату хабарем. У самому тексті сказано: "Я прийняв ці гроші, дані добромисними людьми". Тобто імператор прийняв це не як хабар, а як подарунок", - Шаранков.

Містяни були вимушені дати хабар. Під час боротьби за імператорський престол в 193 році вони підтримали не Септимія Севера, а одного з його суперників.

У боротьбі титул після вбивства імператора Коммода в 192 році жителі Нікополіс-ед-Іструма підтримали Пертинакса.

Також у написі Септимій Север називає себе спадкоємцем імператора Марка Аврелія. У реальності він не мав до нього ніякого відношення.

У південній провінції Туреччини Османі археологи на руїнах стародавнього міста виявили давню мозаїку. Про відкриття повідомляє Hurriyet Daily News. Розкопки ведуться на території сучасного міста Кадирлі.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли свідчення того, що римський імператор брав хабарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути