неділя, 21 квітня 2024 01:30

Знайшли спалені кістки членів королівської родини

Знайшли спалені кістки членів королівської родини
У Гватемалі розкопали спалені кістки. Фото: Antiquity

Обвуглені людські кістки та царські прикраси знайшли археологи на розкопках цивілізації мая у Гватемалі.

Вони можуть бути слідами ритуалу, що знаменує "публічний демонтаж старого режиму", пише Antiquity.

Розкопки проводилися 2022 року на півночі Гватемали в городищі Уканаль. Воно було столицею стародавнього королівства Канвіцнал.

Останки належать щонайменше чотирьом дорослим людям. Троє з них могли бути чоловіками, стать четвертої людини не вдалося встановити по кістках.

Вчені припускають, що ці люди належали до королівської династії та спочатку їх поховали в іншому місці. Приблизно через сто років після смерті їх останки спалили під час ритуалу і помістили у піраміду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчених вразили загадкові написи у древньому храмі

На високе походження померлих вказує кількість та якість прикрас. Археологи виявили 1,5 тис. фрагментів підвісок, намистин, пластинок і мозаїки із зеленого каменю, десятки напівсферичних обсидіанових предметів, великі леза, 10 тис. намистин із морських раковин, підвіски із зубів ссавців, керамічні прикраси.

"Там була велика концентрація сажі, вугілля та попелу, змішаних з обгорілими кістками, фрагментами жадеїту та морськими раковинами, які так сильно обгоріли, що тріснули та вибухнули. Спочатку ми не розуміли, на що дивимося", – розповіла професорка антропології Монреальського університету Крістіна Гальперін.

Вчені вважають, що поховання було частиною вогняного обряду, який знаменує "символічне та буквальне знищення попередньої династичної лінії" Канвіцналу.

Спалення могло бути "актом осквернення". Кістки просто викинули грубої стіни.

Проведення цього ритуалу хронологічно збігається з пануванням Папмаліля - правителя початку X століття, який, як вважається, започаткував епоху процвітання Уканаля. Папмаліль, ймовірно, мав іноземне походження, тобто, ймовірно, перервав спадкоємність правлячих династій у цьому регіоні, йдеться в дослідженні.

У Єгипті археологи знайшли велике поховання із 250 саркофагів із муміями, а також схованку з бронзовими статуями. Знахідка розташована в некрополі Саккара неподалік Каїра. Мумії добре збереглися.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли спалені кістки членів королівської родини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути