пʼятниця, 21 жовтня 2022 12:12

Вчених вразили загадкові написи у древньому храмі

Вчених вразили загадкові написи у древньому храмі
Археологів неабияк здивували загадкові написи в єгипетському храмі трьох божеств. Фото: eastnews.ua

У Єгипті в селищі Береніс на березі Червоного моря вчені досліджують стародавній храм віком 1700 років. Дослідники з'ясували, що у його стінах проводили жертвопринесення з використанням соколів.

Процедура підготовки тварин описана на стелі в одному із залів святилища, пише Livescience. Вона передбачає, що птахів потрібно було обезголовити та зварити.

"Під час вивчення святилища, в якому приносили жертви богам, був виявлений незвичайний напис. Він суворо забороняє варити соколам голови. Ми припускаємо, що жертовних тварин варили перед тим, як віддати їх богу. Водночас незрозуміло, навіщо було обезголовлювати птахів і чому не можна варити їхні голови", – йдеться в повідомленні дослідників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 200 років тому розшифрували древню писемність

Подробиці ритуалу викликали безліч запитань у вчених. Наприклад, поряд із постаментом, куди потрібно було класти підношення богам, чомусь лежав гарпун.

Вчені ламають голову і над тим, кому саме були присвячені ці жертви. На стінах святилища вдалося знайти зображення трьох божеств, двох із яких єгиптологи поки що не ідентифікували. Жіноче божество мало головний убір у вигляді сонячного диска та рогів, а чоловіче – голову сокола.

"Ця знахідка – невелика, але важлива частина в розшифровці складних релігійних вірувань і ритуалів, які процвітали в цьому портовому місті", – вважає професор єгиптології Американського університету в Каїрі Саліма Ікрам.

У Єгипті археологи знайшли велике поховання із 250 саркофагів із муміями, а також схованку з бронзовими статуями. Знахідка розташована в некрополі Саккара неподалік Каїра. Мумії добре збереглися.

Зараз ви читаєте новину «Вчених вразили загадкові написи у древньому храмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути