четвер, 03 травня 2018 11:33

Знайшли рештки невідомої давньої істоти
6

У центрі Калуша на Івано-Францікщині під час будівництва фонтану викопали понад 100 фрагментів кісток тварини
Фото: Марта Галкіна
Кістки тварині епохи голоцену - 10-15 тис. років тому. Вона ймовірно потрапила у соляну пастку
Кістки невідомої тварини оцінюють науковці
Співробітники Краєзнавчого музею Калуша одними з перши побачили знахідку
У центрі Калуша під час будівництва фонтану викопали понад 100 фрагментів кісток тварини

У місті Калуші Івано-Франківської області під час будівництва натрапили на рештки невідомої тварини. Кістки могли належати шаблезубому тигрові. Про це повідомив професор Івано-Франківського університету нафти і газу Олег Малярчук.

"Кістки знаходилися на глибині трьох метрів. Їх знайшли у центрі міста під час реконструкції фонтана, - розповів кореспонденту Gazeta.ua професор Олег Малярчук. – Спочатку на глибині 1,8 метра на площі Героїв робітники виявили шматки цегли і дві балки. Це були фундаменти австрійських будівель, які тут були в ХІХ столітті. Я попросив будівельників мені телефонувати, якщо знайдуть ще щось цікаве, і залишив візитівку. От 30 квітня вони мені й зателефонували, що є кістки тварини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи могли перші хлібороби скасувати льодовикоий період

Олег Малярчук вважає, що кістки можуть належати доісторичній тварині, що жила понад 10 тисяч років тому. Таке припущення професор зробив завдяки іклам. Вони добре збереглися. Ікла неймовірно довгі і виходять вперед. Малярчук запевняє, що на сьогодні тварин з такими іклами просто не існує. Єдине припущення, яке спадає йому на думку, що це був шаблезубий тигр.

"Цим кісткам 15-20 тисяч років. 11 тисяч років тому на Землі змінилася фауна і флора, коли почалося глобальне потепління. Кістки чорні. І грунт, в якому вони залягали, також чорний. Тоді був інший рельєф - болотистий. У післяльодовиковий період на Прикарпатті була болотиста місцевість, низовина. А ще раніше, в мезозойську еру, – було море. До речі, тоді й утворилися поклади солей. Це ті калійні солі, якими славиться Калуш".

Знахідку вже передали на експертизу в Івано-Франківський університет нафти і газу. У сквері в центрі Калуша дотепер ніколи не проводили археологічних розкопок, зазначив Олег Малярчук.

Голоцен - сучасна епоха четвертинного періоду, яка охоплює післяльодовиковий час. Почався 11, 7 тис. років тому і продовжується досі. Впродовж голоцену суша і моря набули сучасних контурів, склалися географічні зони, сформувалися заплавні тераси річок і торфовища.

Почалася ця епоха майже 10 тис. років тому. Приблизно в цей час почали вимирати великі тварини, такі як шаблезубі кішки, мастодонти і гігантські лінивці. Вчені вважають, що на американському континенті зникнення деяких видів тварин, можливо, було пов'язане з прибуттям предків американських індіанців.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли рештки невідомої давньої істоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути