понеділок, 27 серпня 2012 15:18

Знайшли рештки корабля, на якому британці підкорили Південний полюс
5

"Терра Нова" в затоці Мак-Мердо
Фото: Фото: humus.livejournal.com
Листівка, присвячена загиблому Роберту Скотту

Американські дослідники виявили рештки судна "Терра Нова", на якому на початку 20 століття британський полярник Роберт Скотт вирушив підкорювати Південний полюс. Про відкриття повідомляється на офіційному сайті Океанічного інституту Шмідта, який надав корабель для експедиції. Судно було виявлене ще 21 липня, проте відомо про знахідку стало тільки зараз.

Відкриття було зроблено під час тестування обладнання на борту судна R/V Falkor біля берегів Гренландії. Регіон для випробувань був обраний з кількох причин - глибина тут складає від 10 до 1800 метрів, дно в різних місцях має різний склад (склад впливає на те, яким чином від дна відбивається сигнал), причому деталі рельєфу добре помітні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це жахливе місце!" - перші підкорювачі Південного полюсу

Не останнім аргументом було і те, що тут у 1943 році затонуло знамените судно "Терра Нова", яке на той момент везло припаси в Арктику. Судно було пошкоджено льодами, а екіпаж був врятований американською береговою охороною, тому район, де затонув корабель, був відомий. За словами вчених, ехолоти виявили якесь судно через 10 днів після початку експедиції.

Прилади показали, що довжина корабля складає 57 метрів, що узгоджується з історичними даними про "Терра Нову". Щоб переконатися, що перед ними легендарний корабель, вчені послали на розвідку автоматичний зонд SHRIMP (Simple High Resolution IMaging Package), який є просто жорстким каркасом із закріпленими на ньому двигунами, парою камер і підсвічуванням. Отримані апаратом зображення остаточно підтвердили, що перед ученими "Терра Нова".

У 1910 році судно "Терра Нова" вирушило в експедицію, метою якої було відкриття Південного полюса. Експедицію очолював відомий вчений і полярник Роберт Скотт. В цей же час з аналогічною метою до найпівденнішій точці планети вийшов норвежець Руаль Амудсен. В результаті, коли Скотт в січні 1912 року дістався до полюса, він виявив там намет Амудсена з листом для нього - норвезька експедиція випередила британську трохи більше, ніж на місяць. На зворотному шляху Скотт і його супутники загинули, а корабель "Терра Нова" залишився в строю ВМС до 1943 року.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли рештки корабля, на якому британці підкорили Південний полюс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути