Ексклюзиви
неділя, 26 серпня 2012 18:06

Льдовий покрив Арктики стрімко зменшується

Льдовий покрив Арктики стрімко зменшується
Фото: dogandcat.ru

Крижаний покрив в Північному Льодовитому океані на цих вихідних досягне рекордно низького рівня в ході "серйозних змін", що свідчать про те, що глобальне потепління, викликане діяльністю людини, має велике значення в Полярному регіоні.

Про це пише The Guardian.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни пропонують назвати Північний Льодовитий океан "Русским"

Як повідомляє Джон Відал, лід у цьому році тане з безпрецедентною швидкістю понад 100 тисяч квадратних кілометрів у день і через кілька днів досягне рекордного рівня 2007 року, що підтверджено вченими Данії, Норвегії, Японії та Німеччини.

"Якщо не відбудеться щось дійсно незвичайне, в найближчі дні буде побито рекорд. Це може статися на цих вихідних і майже напевно на наступному тижні", - відзначає в інтерв'ю The Guardian Жульєн Стров, вчений з американського Національного центру даних зі снігу і льоду в Колорадо.

"За останні дні втрати становили 100 тисяч квадратних кілометрів в день, що саме по собі є рекордом для серпня. Все дійсно швидко змінюється", - додає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Похід на Південний полюс Руаль Амундсен тримав у таємниці

"Весь енергетичний баланс Арктики змінюється. Там стало тепліше. Відбувається зміна клімату, і ми втрачаємо більше сезонного льоду", - продовжує Стров. За його підрахунками, до 2050 року Арктика може залишитися без льоду.

"Всього 15 років тому я не очікував побачити таких серйозних змін - ніхто не очікував. Сезон танення льодів зараз сильно подовжився. Двадцять років тому він тривав близько місяця. Тепер це три місяці. Минулого тижня температура в Арктиці становила 14 градусів Цельсія, що досить тепло ", - говорить він.

Зараз ви читаєте новину «Льдовий покрив Арктики стрімко зменшується». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути